Äntligen kan vi erbjuda marknaden ett bostadskoncept som arkitektoniskt är förknippat med Mariehamns gedigna stadsvillor från sekelskiftet, med dess generösa takhöjder, fina kakelugnar och fiskbensparketter. Lägg här till ett mycket fint och attraktivt läge invid lummiga stadsträdgårdar och parker i stadens äldre villakvarter. 

Projektet omfattar tio nyproducerade karaktärslägenheter i kvarteret Sömmerskan med lugnt läge invid Östra Esplanadgatan 8. Välplanerade bostäder med exklusiva tillika tidlösa materialval, där Stockholms innerstad möter sekelskifteskvarteren i Mariehamn.

Naturligtvis förses bostäderna med en högkvalitativ och modern utrustningsnivå tillsammans med god boendekomfort med både golvvärme, hissanslutna våningsplan och rymliga förråd.

Initiativtagare och säljare är Stadsträdgården Holding Ab och MIRA Arkitektstudio som projektets arkitekt. Byggnadslovet är beviljat och byggnationen inleds omgående efter uppnådd täckningsgrad för projektet med en planerad byggtid om ca 18 månader. 

Det här är ett projekt för Er som inte vill tumma på vare sig komfort, kvalité, estetik eller läge. Välkomna att reservera Ert nya premiumboende i Bostads Ab Sömmerskan.

Med vänliga hälsningar

Robert Gustafsson

Ansvarig mäklare

Nära till allt

Oberoende om du är på väg till jobbet, till skolan eller centrum, eller varför inte Stockholm eller Helsingfors är läget ypperligt med korta avstånd.

Lägenhetshusen ligger i det attraktiva kvarteret Östra Esplanadgatan - Södra gatan, kända för sina vackra trävillor från förra sekelskiftet omgivna av stora grönskande stadsgårdar och parker. Ett kvarter som andas snickarglädje och lugna gatumiljöer, bara ett stenkast från stadens centrala delar.

Välkommen till ett framtida boende med alla bekvämligheter vid ett drömläge i stadens karaktärskvarter.

Lägenhetsbeskrivning

Bostäderna är luftiga och ljusa med inspiration från sekelskifteslägenheter i våra nordiska huvudstäder. Med tilltagande stuckaturer såsom höga golvlister och högre takhöjd tillsammans med den fina fönstersättningen och massiva trädörrar gör att lägenheterna har kvalitéer som kommer att vara utöver det vanliga.

Lägenhetsstorlekarna utgör 1 rum & kök om 44 m², 2 rum & kök om 56,8 m² samt 4 rum och kök om 108,3 m².

Vid planeringen av lägenheterna har eftersträvats en genuin och för området tidstypisk boendekaraktär. 

Bostäderna förses härutöver med en högkvalitativ och modern utrustningsnivå tillsammans med god komfort med bland annat golvvärme, hissanslutna våningsplan och rymliga förråd.

Golven kläs med stilfull fiskbensparkett med höga golvsocklar. Väggar och tak målas i varma, tillika i tiden liggande kulörer och taken vitmålas. 

Badrummen blir naturligtvis helkaklade med rymliga duschzoner och färdigt utrustade med tvättmaskin och torktumlare. De större lägenheterna får härutöver egen bastu samt separat gästtoalett.

Köken planeras från Marbodal som förses med vitvaror från Siemens och rejäla kompositbänkskivor.

Utformning

Bostäderna har två olika inredningskoncept att välja mellan, ett i mer klassisk stil och ett i mer modern stil. Fina materialval tillsammans med noga utvald färgsättning gör att den interiöra gestaltningen håller en tidlös elegans.

Interiör material & byggnadsbeskrivning

GOLV

Entré: Granitkeramik plattor 20x20 i mellangrå/beige ton, läggs med en fris av 10x10 plattor som ramar in rummet.

Kök, vardagsrum och sovrum: Fiskbensparkett från Meister i mattlackad, ljus ek.

VÄGGAR & TAK

Gipsväggar målade i matt nyans, finns i två val. Entré, vardagsrum o kök i kulör Ncs S 1500-N (ljusgrå) eller Ncs S 1502-Y (Beige). Sovrum går att välja mellan ytterligare 4 nyanser, alla som går bra ihop med övriga val av nyanser i bostaden.

Gipstak målas matt helvitt Ncs S 0300-N.

SOCKLAR OCH SNICKERIER

Alla socklar och lister har en dimensionering och utformning inspirerad av sekelskifte. Allt är målat i en ljus, varmgrå nyans Ncs s 2002-Y.

Entré, kök och vardagsrum har en högre, 3-delad golvsockel som går upp till fönsterbänkarna. Övriga rum har en högre 1-dels golvsockel som går väl ihop med den 3-delade.

FÖNSTER

Fönster i 3-glas med ett U-värde ≤1 W/m2K. Öppningsbara och spröjsade med en bröstningshöjd på 600mm. profilerad insida i trä i samma nyans som övriga snickerier (Ncs s 2002-Y). Utsida i aluminium, kulör enligt senare besked. 

INNERDÖRRAR

Massiva spegeldörrar från Swedoor, målade i samma i ljusa, varmgrå kulör Ncs s 2002-Y som övriga snickerier. Pardörrar i de större lägenheterna har spröjsad glasöppning.

SOVRUM

Garderober med luckor och täcksidor i samma kulör som innerdörrar och lister (Ncs s 2002-Y) och med kromade handtag.

ENTRÉ/HALL

I entrén finns det ett städskåp samt en platsbyggd klädavhängning. Skåpdörrar samt täcksidor i samma kulör som innerdörrar (Ncs s 2002-Y)

KÖK

Ett klassiskt kök med stilfulla luckor med ram. Det finns två olika nyansval, ljusgrå Ncs S 2500-N eller greige Ncs S 3005-Y20R.

Överskåpen går upp till tak och har en knopp som handtag. De nedre skåpen och lådorna får ett draghandtag. 

LED-bänkbelysning finns under överskåpen samt LED-skena i taket. 

Bänkskivor är av stenkomposit. Stänkskydd mellan skåp blir kaklat där det finns två alternativ beroende på designkoncept

Diskhon blir integrerad i bänken och är en tvådelad ho i rostfritt stål. 

Köksblandaren är kromad och har disk-maskinsavstängning.

Fläkten är integrerad i överskåpen (4RoK’s fläkt integrerad i hällen). 

Diskmaskin blir helintegrerad i bänkskåpen. Hällen är en induktionshäll. Ugn och mikrovågsugn integreras i det ena högskåpet. Kyl/frys är fristående med plats i inredningen med rostfritt utseende. Alla vitvaror av märke Siemens eller likvärdig.

GÄSTTOALETT

De större lägenheterna har en gäst-toalett. Den får en granitkeramikplatta 15x15 på golvet och målade väggar i ljus nyans. 

Handfatet är i vitt porslin med tillhörande pelare undertill, samt en spegel på vägg med liten hylla och belysning.

BADRUM

Badrummet består av en kommod med två lådor och ett vitt porslinstvättställ med kromad blandare. Ovanför kommoden ett spegelskåp med tvättställsljus.

Inredningen finns med två olika val, ljusgrå med kromat knopphandtag eller ekfanér med kromat draghandtag. 

Golv och väggar i granitkeramik, 20x20 matta plattor på golv och polerade 30x60 plattor på vägg, tillsammans med en ton-i-ton fog. Här även 2 alternativ, beroende på designkoncept. 

Duschhörnan får glasade dörrar och kromat duschset på vägg. Toalettstol är i vitt porslin. 

Plats finns för tvättpelare med el och vatten förberett. Övrig fast inredning som handdukshållare och pappershållare har kromad finish. 

Infälld, dimbar led-spotlight belysning i tak.

Försäljning

TILLVAL/ANPASSNING

Vid undertecknande av slutgiltigt köpebrev kan köpare, tillsammans med säljaren i viss mån ändra på lägenhetens standardutförande och inredning. Ändringar sker i samförstånd med säljaren och på den tid och villkor som säljaren presenterar.

Köparen svarar för samtliga merkostnader som uppstår för ändringar och tillval enligt separat överenskommelse mellan säljare och köpare.

SÄKERHET

Till säkerhet för projektet tecknar säljaren RS-avtal och i och med det erhåller köparen ett lagstadgat skydd genom hela byggnadsfasen.

Som en bilaga till RS-avtalet tecknas även en insolvensgarantiförsäkring (byggfelsförsäkring) med Ålands Ömsesidiga försäkringsbolag. Denna täcker konstruktionsfel i byggnaderna 10 år framåt från byggnadernas färdigställande vid händelse av stiftarens insolvens.

RESERVERING

Köpare kan omgående teckna reserveringsavtal på tillgänglig lägenhet. Vid avtalets undertecknande erläggs en reserveringsavgift om 4 % av köpesumman. Först till kvarn gäller.

När RS-avtal och byggnation inletts upprättas slutligt köpebrev mellan parterna. Härefter är betalning av köpesumman bunden till projektets framskridande enligt fastställd ratplan. Ratplanen kommer att framgå av köpebrevet dock så att sista raten om 10 % av köpesumman erläggs då köparen fått tillträde till lokalen.

Skulle köpare välja att bryta undertecknat reserveringsavtal före slutligt köpebrev undertecknats återbetalas reserveringsavgiften.

Bostads Ab Sömmerskan är ett skuldfritt bostadsbolag.

ÖVERLÅTELSESKATT

På köpet erläggs utöver köpesumman, en överlåtelseskatt om 1,5 % av köpesumman. Överlåtelseskatten 

erläggs inom två månader från att äganderätten till aktierna övergått på köparen.

Köpare som är mellan 18-39 år och köper sin första bostad är befriade från att erlägga överlåtelseskatt.

Att köpa nyproduktion

Att köpa en lägenhet i ett projekt under produktion, så kallat RS-projekt innebär att man inledningsvis ingår ett avtal om någonting som i princip bara finns på pappret eller är under uppförande.

Fördelarna med att köpa under produktion är självfallet att man blir den första som bor i bostaden, att allt är nytt och att renoveringskostnader för bolaget ligger långt i framtiden.

En annan orsak är förstås att det finns stora möjligheter att anpassa sin lägenhet i det stora hela precis som man vill, undantaget det som berör husets tekniska förutsättningar.

Andra fördelar är den skyddande lagstiftning som finns för Er köpare i form av garantier, försäkringar och tydlig ansvarsfördelning. Vårt mål är att Ni som köpare skall känna Er lika trygga i det beslut Ni tar under de här förutsättningarna som om Ni köper en färdigställd bostad.

Orosmolnet kan i sin tur vara det faktum att det är svårt att till fullo fantisera fram exakt hur allting kommer att bli och hur det kommer att harmonisera med omgivningen. Hur kommer utsikten att bli? Hur vet vi att slutprodukten motsvarar de förväntningar vi har?

Sammantaget är det mycket viktigt för oss mäklare att på ett verklighetsnära sätt redogöra för Er vad Ni köper, vilket innebär mer än vackra illustrationer och vyer. I produkten bostad under produktion inryms lägenheter, bostadsbolag, omgivande planeringssituation, omfattande överlåtelsehandlingar, lagstadgade RS-handlingar med ekonomiplaner, bolagsordningar, entreprenörskontrakt, garantier samt mycket mera. 

Det samma gäller priset, Ni skall vara trygga i att Ni betalar ett marknadsmässigt pris baserat på marknaden och inte på okunniga spekulationer eller omständlig infrastruktur.

Det krävs en mycket stor kunskap och framförallt lång erfarenhet att veta vilket som är vilket och vad som händer när. Köper Ni en lägenhet via Mäklarhuset kan ni vara trygga med att vi vet vad vi säljer.

Fakta

Allmänt

KommunMariehamnAdressÖstra Esplanadgatan 8VåningTvå lägenhetshus i vardera två våningarStorlek44 m² till 108 m²VederlagKalkyleras till ca 3,80 euro/m²/månadAndel av bolagslånSkuldfritt bolagBostadsbolagBostads Ab Sömmerskan i MariehamnUteplatsJaTillträdePreliminärt hösten 2025

Byggnadsfakta

Byggnadsår2024-2025VärmesystemFjärrvärmeHissJa
Pris från:
226 600 €
Bilagor