- SISTA CHANSEN -

Invid succéprojektet, tillika syskonhuset Solfjädern, utvidgar nu Byggnadsfirma Christer Gustavsson Ab byggnationen med inte bara det sista flervåningshuset på tomten, utan på hela Solberget! Bostads Ab Solrosen byggs naturligtvis i motsvarande utförande, med motsvarande höga standard och utrustningsnivå. 

Åtta våningar med fokus på innovation och hållbarhet med utsikter utöver det vanliga vid ett mycket naturskönt läge. Från de övre våningsplanen uppåt 60 meter över havet erhålls fantastiska vyer över havsvikarna Slemmern och Lumparn, mot Mariehamns stad och över densamma med horisontutsikt och solnedgångar i Ålands hav. 

Vid planeringen och inför lanseringen av syskonhuset, som idag med stora steg närmar sig sitt färdigställande, visste jag att det var något alldeles extra, men förstås inte hur mycket. Efter att jag nu fått följa byggnationen till vad den är idag har jag inte blivit besviken. Tvärtom. Utsikterna är än bättre, standarden än mer vedertagen och gedigenheten långt mer påtaglig än vad jag vågat hoppas på.

Det är förstås även otroligt glädjande att vi nu också kan visa detta åt våra spekulanter i Bostads Ab Solrosen, på ett konkret sätt i en snart färdig byggnad. Nu behövs inte längre tvivel kring höjder och utsikter, lägenhetsrymder eller kvalité.

Solrosen omfattar självklart högsta tänkbara boendekomfort i harmoni med miljömedvetenhet och låga driftskostnader. Golvvärme och -kyla, stora skjutdörrspartier från golv till tak, generösa balkonger, underjordiskt garage och inredning i mycket hög kvalitet är standard för varje lägenhet, utan extra tillvalskostnader! 

Reservera ert drömboende idag! Det är som sagt sista chansen. 

Välkommen till Bostads Ab Solrosen i Jomala.

Med vänlig hälsning

Robert Gustafsson, ansvarig mäklare

 

- BOSTADS AB SOLROSEN -

Välkomna till ett boende högst upp på Solberget omfattande 19 bostadsaktielägenheter i ett flervåningshus om åtta våningar vilket uppförs på källarvåning med bekvämt anslutande, underjordiskt garage. Tomten vid Lovägen erbjuder från de fem översta våningarna en mycket vacker utsikt i västerläge över villakvarteren och i sydväst havsviken Slemmern med Mariehamns stad och Ålands hav i fonden. De nedre planen invid naturskönt parkområde. 

Bostads Ab Solrosen erbjuder varierande lägenhetsstorlekar mellan ca 48 m² - 130 m². Alla bostäder i våning 1-7 har inglasade balkonger och takvåningen i våning 8 en terrass om hela 94 m². Alla uteplatser har västerläge med eftermiddags- och kvällssol och till vilka access erbjuds genom stora skjutdörrspartier från golv till tak från rum angränsande uteplatserna. 

I tidigt skede kan olika variationer av vissa planlösningar erhållas där köpare utifrån sin egen livsstil exempelvis kan placera vardagsrum, kök eller sovrum invid uteplats och utsikt. Interiör design är noga planerad av arkitekt Johanna Wickström för att erbjuda ett i tiden liggande boende, gällande såväl komfort som standard, där två inredningsval finns att välja bland inom priset. Specifika fabrikat av inredning och utrustning fastställs närmare säljarens upphandlingsfas i projektet.Om köpare önskar, erbjuds även under projektets tillvalsprocess goda möjligheter att anpassa bostaden enligt eget tycke och smak. Grundstandarden är dock mycket hög och strävar efter bästa tänkbara boendekomfort i harmoni med miljömedvetenhet och låga driftskostnader. Golvvärme och golvkyla är standard och erbjuds genom bolagets moderna bergvärmesystem som nu även kompletteras med solceller för ytterligare optimering av bolagets driftsekonomi.

Till alla lägenheter hör utan merkostnad plats i det underjordiska garaget som bekvämt ansluter husets källarvåning, där även förråd och bastuavdelning finns. Alla garageplatser förses med eluttag och därtill förses två gemensamma platser på gården med elbilsladdare. Bastuavdelningen är gemensam med syskonhuset, i vilket dessutom inreds gästlägenhet att nyttja för de båda bostadsbolagen. 

Byggnationen av projektet har inletts med inflyttning våren 2025.- UTSIKT OCH SOL HAR FORMAT DENNA BYGGNAD -

- ARKITEKT JOHANNA WICKSTRÖMS ORD -

Det har varit en ära att designa dessa hus på toppen av Solberget och det har varit ett sant nöje att arbeta tillsammans med Byggfirma Christer Gustavsson Ab.

Utsikt och sol

I utformningen av byggnaden på Solberget har jag haft två viktiga faktorer som styrt utformningen, utsikten och solen. Utsikten är helt otrolig här uppe på Solberget och jag ville att alla lägenheter skulle få ta del av den i bästa möjliga mån. Solens instrålning är en viktig parameter när man formger en byggnad som man vill att skall vara energisnål i drift. Lyckligtvis sammanfaller utsikten på Solberget med de väderstreck som man helst öppnar upp en byggnad mot, söder och väst. Genom att maximera solinstrålningen i dessa väderstreck och i övriga väderstreck vara betydligt mer sparsam med fönsterpartierna får vi ett energismart hus som får mycket passiv värmeinstrålning under höst, vinter och vår. Under sommaren däremot när solen står högre vill man dock inte ha in extra värme, och då skymmer balkongerna passligt solens varmaste strålar. Taket lutar även det mot sydväst för att ge en fördelaktig vinkel åt de planerade solcellerna på taket. Solen och väderstrecken och rättviseaspekten, att alla lägenheter skulle få ta del av utsikten och solen, fick styra det mesta av huskroppens utseende och rundningen i fasaden fick spegla det enorma panorama som utsikten utgör. 

Miljöfördelar med att bo på höjden

Det finns även miljöfördelar med att bo många under samma tak, bokstavligt talat. Av en byggnads alla fasadytor är det fönster och tak som avger mest värme. Ju fler som delar tak, desto lägre värmeförluster blir det per person.

Ett flexibelt och modernt boende

Lägenheterna är utformade för att passa personer i alla åldrar och skeenden av livet och skall också gå att enkelt bygga om. Lägenhetstyp A till exempel passar två eller tre personer som vill dela boende, den passar den lilla barnfamiljen och den blir ett utmärkt boende för pensionärsparet som vill skala ner från villa till lägenhet men ändå ha plats för en gäst och lite böcker. 

Ambitionen med detta projekt både från både min och min uppdragsgivares sida har varit att skapa en spännande byggnad i tiden. Lägenheterna är ljusa och fräscha, flexibla och yteffektiva. Rummen är lättmöblerade och har gott om smart förvaring. Jag har prioriterat utrymme för umgänge och stora middagar och lägenheternas gemensamma ytor vänder sig mot ljuset och utsikten. De rum som vetter mot balkongerna flyter nästan ut på de inglasade uteplatserna och tack vare läget mot söder hoppas jag att både tomatplantor och solbadare skall trivas här.

 

- LÄGENHETERNA - 

- UTFORMNING -

Bostäderna är planerade att maximalt ta tillvara på insläpp av ljus och utsikt med planlösningar erbjudande rymliga sociala ytor och avskilda sovrum.

För de flesta planlösningarna erbjuds variationer av rumsdispositionen där köpare enligt eget tycke och smak exempelvis kan välja vilka ytor som placeras invid balkongerna.

Takhöjden blir ca 2,60 meter och all fönsteryta mot väst är från ”golv-till-tak”, med stora, 2,40 meter höga skjutdörrspartier mot uteplatserna. 

Beroende av lägenhetsstorlek erbjuds därmed 1-3 accesser per lägenhet mot inglasade balkonger i 7 m² - 25 m². Takvåningen har hela 4 accesser till den ca 94 m² stora terrassen.

 

- UTRUSTNING -

Köken utrustas med inredning från Marbodal eller motsvarande. Vitvaror från Siemens eller motsvarande utgörande induktionshäll, fläkt, disk-maskin, kyl och frys samt ugn och mikrovågsugn i ergonomisk höjd. 

Kombinerad tvättmaskin och torktumlare installeras som standard i badrummen. 

Specifika fabrikat av inredning/utrustning fastställs av säljaren vid projektets upphandlingsfas.

När köpebreven undertecknats startar tillvals– och anpassningsfasen. Här får köpare själva möjligheten att påverka sin lägenhets inredning, utrustning och utförande enligt eget tycke och smak, tillsammans med respektive leverantör som guidar köpare genom tillvalsprocessen.- INREDNING -

Som standard finns två inredningsval att välja mellan utan merkostnad; Natur och Classic. - NATUR -

Natur återspeglar en varm och harmonisk boendemiljö med köksinredning i trä och köksbänkar samt stänkskydd i betongimiterat laminat. 

Golven i de sociala utrymmena läggs med en ljus, livfull ekparkett. Väggar och tak målas i en ljus men varm kulör. 

Badrummen (”Mattsvart”) planeras med mattsvarta handfat, blandare och inredning och klinkergolv i en mörkare färgsättning.

 

- CLASSIC -

Classic erbjuder en modern, tidlös inredning med ljus och slät köksinredning, med massiva träbänkskivor och kaklat stänkskydd mellan bänk och skåp. 

Golven i sociala utrymmen läggs med ekparkett och väggar och tak målas i vit kulör.

Badrummen (”Krom”) förses med gråa golvklinker, rostfria blandare och inredning i grå kulör med vitt handfat.

Oberoende val av inredningsstandard, planeras sovrummen med traditionella parkettgolv och badrummen med vita kvadratiska väggkakel som läggs omlott.- BADRUM -

Inredningen i badrummen är utvald för att både ligga i tiden och samtidigt vara tidlös. Enkla vita kakel i omlott syns just nu i alla inredningstidningar och är just ett tydligt exempel på något som är samtidigt tidlöst och trendigt.  

Blandare kommer från kvalitetsmärken och här kan köparen välja mellan inredningsdetaljer i KROM eller MATTSVART. Takdusch och Bidédusch ingår i alla badrum. 

Badrum har likadana toalettstolar, för den som väljer KROM serien på blandare ingår en vit toalettsits och för den som väljer MATTSVART ingår en svart sits. Badrumsmöbeln får likaså ett svart handtag i MATTSVART och ett krom handtag i KROM. 

I alla lägenheter ingår en kombinerad tvätt och torkmaskin från Siemens eller motsvarande. Ovan tvättmaskinen finns en liten arbetsbänk i massivt trä för att ge lite värme i badrummet.  

De flesta badrum har öppningsbara fönster ut i friska luften.

Golven har eldriven golvvärme som man själv kan reglera.  

 

- BOENDEMILJÖ - 

Bostads Ab Solrosen är ett modernt, miljö– och handikappvänligt boende. 

Alla våningsplan nås med hiss och även markstrukturen beaktar rörelsehindrades möjlighet till ett bekvämt boende. Alla dörrar och ytor vad gäller mått och utrymme är rullstolsanpassade. Entrédörrar till lägenhetshuset utrustas med automatisk öppning, kodlås och porttelefon som ansluter envar lägenhet.

I källarplanet finns lägenhetsförråden och här inryms även bastuavdelning, som tillsammans med ett trivsamt övernattningsrum i systerhuset är gemensamma för båda bostadsbolagen. Genom ljud- och luktskyddande sluss ansluter det underjordiska garageet. Naturligtvis är även källarplanet hissanslutet och rullstolsanpassat. Access till garaget sker genom lättmanövrerad ramp.

Gårdsmiljön erbjuder gott om fria bilplatser och i övrigt planeras tomten med grönytor i vårdat naturtillstånd på den västra sidan och en härlig lekplats med kullar, gungor och rutschkana på den östra sidan. Sophantering ligger avskilt och tack vare att stora delar av tomten är i naturmark blir gårdsskötseln kostnadseffektiv.

Flervåningshusen uppförs i platsgjuten, välisolerad betongstomme med fönster i mycket bra u-värde för att erhålla ett energisnålt, lugnt och trivsamt boende.

Uppvärmning av lägenheterna sker med vattenburen golvvärme från bergvärme till samtliga golv med undantag av badrummen som förses med elslingor. Sommartid erhålls frikyla till golven (ej badrummen) vilka kan kylas till ca 20 grader då bergvärmeanläggningen istället pumpar upp kyla ur berggrunden. Härtill kompletteras värmesystemet med miljövänlig solenergi för att ytterligare optimera bolagets driftsekonomi.

Byggnaderna kommer att anslutas till fibernät från Ålcom som möjliggör IP-telefoni och IP-tv enligt de boendes egen önskan.

Driftsvederlaget kalkyleras till låga 2,00 €/m²/månad och inrymmer kostnader för uppvärmning (och frikyla), fastighetsskötsel, bostadsbolagets förvaltning och sopavgifter.

Det som tillkommer utöver driftsvederlaget är kostnader för hushållsel och vatten, där individuell mätning sker i varje lägenhet. Internet– och tv-anslutning väljer köpare själv enligt eget tycke och betalar därefter vald leverantörs abonnemang/avgifter.

Fastighetsskötsel och förvaltning (disponenttjänster) är beräknade i vederlaget att skötas av professionella bolag.

 

- SOLBERGET -

Solberget i Jomala beläget i en västersluttande backe erbjuder området en fantastisk vy över staden Mariehamn badande i kvällssol över havsviken Slemmern, en enastående sjöutsikt, oberoende av om det är solskenet eller månljuset som glimmar i vattnet.

Stadsgränsen till Mariehamn är nära och tvärs över Slemmern finns stadens inrättningar som badanläggningen Mariebad och Alandica Kultur- och Kongresshus.

Möjlighet att vandra i skog och mark finns alltid i den absoluta närheten och fiskekort är möjligt att kunna lösa ut vid Vesterkalmares byalag.

I nära anslutning till Solberget finns även en egen strand som är en fin plats för gemensam rekreation. Önskar man en större sandstrand är det bara en kort vandring till Nabben som ligger på andra sidan stadsgränsen som med sin långgrunda strand och stora yta att både koppla av på eller idka olika aktiviteter.

Det stadsnära läget ger såklart nära tillträde till många arbetsplatser men också till köpcentret Maxinge med kringliggande matvarubutiker vilka är belägna ca 4,5 km från bostadsområdet. 

Från Solberget leder trygga gång- och cykelvägar hela vägen in till Mariehamns centrum.

Barnen från Solberget ges möjlighet att gå i skola i Strandnäs, härigenom kortas skolvägen avsevärt. I nära anslutning till Solberget har kommunen även ett dagis.

Tomten på vilken projektet uppförs är den sista tomten på området där höghus 

tillåts uppföras. Missa inte chansen till ett boende invid enastående utsikt och läge!

Välkommen till Solberget - ett attraktivt bostadsområde där livskvalitet och närheten till naturen och vattnet står i fokus.

 

- FÖRSÄLJNING -

- RESERVERING -

Köpare kan omgående teckna reserveringsavtal på tillgänglig lägenhet. Först till kvarn gäller. Vid avtalets undertecknande erläggs en reserveringsavgift om 4 % av köpesumman. 

Skulle köpare välja att bryta undertecknat reserveringsavtal före slutligt köpebrev undertecknats återbetalas reserveringsavgiften.

När RS-avtal och byggnation inletts upprättas slutligt köpebrev mellan parterna. Härefter är betalning av köpesumman bunden till projektets framskridande enligt fastställd ratplan. Ratplanen kommer att framgå av köpebrevet dock så att sista raten om 10 % av köpesumman erläggs då köparen fått tillträde till bostaden.

 

- TILLVAL / ANPASSNING -

Vid undertecknande av slutgiltigt köpebrev kan köpare, tillsammans med säljaren ändra på lägenhetens standardutförande och inredning. 

Ändringar sker i samförstånd med säljaren och på den tid och villkor som säljaren presenterar.

Köparen svarar för samtliga merkostnader som uppstår för ändringar och tillval enligt separat överenskommelse mellan säljare och köpare.

 

- SÄKERHET -

Till säkerhet för projektet tecknar säljaren RS-avtal och i och med det erhåller köparen ett lagstadgat skydd genom hela byggnadsfasen. 

Som en bilaga till RS-avtalet tecknas även en insolvensgarantiförsäkring (byggfelsförsäkring) med Ålands Ömsesidiga försäkringsbolag. Denna täcker konstruktionsfel i byggnaderna 10 år framåt från byggnadernas färdigställande vid händelse av stiftarens insolvens.

 

- ÖVERLÅTELSESKATT -

På köpet erläggs utöver köpesumman, en överlåtelseskatt om 2 % av köpesumman. Överlåtelseskatten erläggs inom två månader från att äganderätten till aktierna övergått på köparen. Köpare som är mellan 18-39 år och köper sin första bostad är befriade från att erlägga överlåtelseskatt.- KONTAKT -

- MÄKLERI -

Mäklarhuset Åland Ab RFM

Skarpansvägen 29B, 22100 Mariehamn

Tel. +358 (0)18 27660 info@maklarhuset.ax 

www.maklarhuset.ax

- ANSVARIGA FASTIGHETSMÄKLARE -

Robert Gustafsson AFM

Tel. direkt +358 (0)18-27617

Mobil. +358 (0)457 344 6440

robert.gustafsson@maklarhuset.ax

Markus Malmberg AFM

Tel. direkt +358 (0)18-27619

Mobil. +358 (0)457 3428 319 

markus.malmberg@maklarhuset.ax

Johan Löfgren AFM

Tel. direkt +358 (0)18-27618

Mobil. +358 (0)457 5035 675 

johan.lofgren@maklarhuset.ax

 

- ATT KÖPA NYPRODUKTION -

Att köpa en bostad i ett projekt under produktion, ett så kallat RS-projekt innebär att man inledningsvis ingår ett avtal om någonting som i princip bara finns på papper alternativt är under uppförande.

Fördelarna med att köpa nyproduktion är självfallet att man blir den första som bor i bostaden, att allt är nytt och att renoveringskostnader för bostadsbolaget ligger långt fram i tiden. En annan orsak är förstås att det finns stora möjligheter att anpassa sin lägenhet som man själv vill ha den, undantaget det som berör husets tekniska förutsättningar.

Andra fördelar är den skyddande lagstiftning som finns för Er köpare i form av garantier, försäkringar och tydlig ansvarsfördelning. Vårt mål är att Ni som köpare skall känna Er lika trygga i det beslut Ni tar under de här förutsättningarna som om Ni köper en färdigställd bostad.

Ett orosmoln kan också vara att det är svårt att fantisera exakt hur allting kommer att bli och hur det kommer att harmonisera med omgivningen. Hur kommer utsikten att bli? Hur vet vi att slutprodukten motsvarar de förväntningar vi har? Här har vi förstås systerhuset Solfjädern som man kan bekanta sig med och kan tillintetgöra nästan all den oron. 

Sammantaget är det mycket viktigt för oss mäklare att på ett verklighetsnära sätt redogöra för Er vad Ni köper, vilket innebär mer än vackra illustrationer och vyer eller smickrande ord. 

I produkten bostad under produktion inryms lägenheter, bostadsbolag, omgivande planeringssituation, omfattande överlåtelsehandlingar, lagstadgade RS-handlingar med ekonomi-

planer, bolagsordningar, entreprenörskontrakt, garantier samt mycket mera. 

Det samma gäller priset, Ni skall vara trygga i att Ni betalar ett marknadsmässigt pris baserat på marknaden och inte på okunniga spekulationer eller omständlig infrastruktur.

Det krävs en mycket stor kunskap och framförallt lång erfarenhet att veta vilket som är vilket och vad som händer när. Köper Ni en lägenhet via Mäklarhuset kan ni vara trygga med att vivet vad vi säljer.

Vi har samarbetat med Byggnadsfirma Christer Gustavsson Ab under många bostadsprojekt och vet att slutprodukten alltid motsvarar en mycket god kvalitet. Stor eloge också till arkitekt Johanna Wickström, som här skapat ett för Åland nytt boendekoncept med en mycket fin harmoni mellan hållbarhet och komfort. 

Fakta

Allmänt

KommunJomalaAdressLovägenLägenhetsnummer1-19Våning1-8Storlek48 m² till 130 m²VederlagKalkyleras till ca 2 euro/m²/månadAndel av bolagslånSkuldfritt bolagBostadsbolagBostads Ab Solrosen i JomalaBilplatsJa, plats i underjordiskt garage ingår i prisetUteplatsInglasade balkonger i vån 1-7/terrass i västerläge i vån 8BastuJa, gemensamVisningEnligt överenskommelseKostnaderPå köpet erläggs utöver köpesumman, en överlåtelseskatt om 2 % av köpesumman. Överlåtelseskatten erläggs inom två månader från att äganderätten till aktierna övergått på köparen. Köpare som är mellan 18-39 år och köper sin första bostad är befriade från att erlägga överlåtelseskatt.TillträdeVåren 2026

Byggnadsfakta

Byggnadsår2024-2026ByggnadsmaterialPlatsgjuten betongstommeVärmesystemBergvärme (golvvärme och -kyla), solcellerHissJa