Bostadshuset

Välplanerat och skolnära bostadshus från 1981 som omfattande renoverats i modern tid i ett mycket smakfullt utförande. Huset erbjuder ett trivsamt boende även för den större familjen med sina sex rum och kök. Ekonomisk och miljövänlig uppvärmning genom jordvärmepump.

Bostadshuset är ett JEO-träelementhus från 1981, uppfört i ett plan på gjuten betongplatta på mark. Fasaderna är klädda med tegel och yttertaket är lagt som ett plåttak med tegelprofil.

Husets byggnadsyta är ca 160 m² vilka inrymmer entréhall, kök, vardagsrum, hall, fyra sovrum varav ett med klädkammare, wc, hall, hobbyrum/sovrum samt teknikrum/förråd.

I modern tid har huset omfattande renoverats och moderniserats bl.a. med nya ytskikt i samtliga bostadsrum (ej teknikrum/förråd), nyrenoverad toalett, nytt och ombyggt kök samt nyrenoverat badrum och tillika delar av bastun. Utvändigt har fasaderna målats och tätats samt så har större altaner förverkligats. Tidigare ägare lät förnya yttertaket ca 1997 och jordvärmepumpen ca 2012. 

Ytskikten i bostadsrummen utgör genomgående slitstarka, tysta vinylgolv, väggar tapetserade i lugna, mjuka nyanser samt vita innertak.

Vid köksrenoveringen (2018) omdisponerades planlösningen genom att öppna vägg mot vardagsrummet vilket bidragit till en ljus och öppen karaktär mellan de sociala ytorna. Äldre entré har avlägsnats tillsammans med äldre vardagsrumsentrén invid sovrummen vilket skapat en privatare och mer avskild uppdelning av planlösningen. 

I köket finns stor central köksö med glaskeramikhäll, fläkt och ho, integrerad diskmaskin samt gott om bänkyta och förvaring. Övriga vitvaror utgör ugn och mikrovågsugn i ergonomisk höjd i högskåp samt kyl och frys i fullhöjd. Vid köksrenoveringen förnyades ugn, fläkt och diskmaskin, övriga vitvaror är något tidigare förnyade. Efter 2019 har härtill stenbänkskiva och ny diskho satts in. 

Badrummet är helkaklat och försett med handfat i kommod med spegelskåp, duschkabin och wc. Badrummet renoverades 2018 och i samband med renoveringen sattes nytt klinkergolv i bastun och väggarna målades. I badrummet finns vattenburen golvvärme (golvbrunn i plast och värmeslinga är äldre än renoveringen).

Gästtoaletten renoverades 2017 med plastmatta på golv och spontade panelväggar. Ny inredning och wc-stol sattes in samtidigt.

Utvändigt nås trivsam stor altan i öster– och söderläge, delvis under tak(fot) i anslutning till entrén och från vardagsrummet ansluter altan i söder-/västerläge.

Efter 2019 har även ett flertal mindre kosmetiska renoveringar gjorts i huset. Bostadshuset lämnar ett genomgående gott intryck med smakfull inredning och interiör tillika en praktisk planlösning passande även för en större familj med behov av många rum för sovrum eller hobby.

Teknik

Huset uppvärms genom jordvärmepump för uppvärmning av varmvatten samt till golvvärme i badrummet. I övrigt uppvärms huset genom ett mekanisk till– och frånluftsventilationssystem till golvplacerade ventilationsdon. Ventilationsvärmeväxlaren är original men cirkulationsfläktar och filter byttes och frånluftskanalerna gjordes rent under vintern 2023-2024. I vardagsrummet finns dessutom trivsam contura vedkamin, även den placerad för god värmeåtervinning. Huset erbjuder en god driftsekonomi.

Huset är anslutet till det kommunala vatten– och avloppsledningsnätet. Ålcoms fibernät. Husägare har under de senaste åren installerat nätverksuttag och jordat uttagen i samtliga rum. 

I vardagsrummet finns solskyddande markiser, delvis motordrivna. 

Tomt– och markområden/övriga byggnader

Tomten är en 1 100 m² stor hörntomt i huvudsak planerad med gräsmattor, prydnadsbuskar och -träd, odlingsland och nyplanterad, ingärdande häck mot gatan. 

På både fram– och baksidan av bostadshuset finns altaner. Altanen på baksidan är sporadiskt förstorad och erbjuder idag mycket generösa vistelseytor. 

En ny ved– och redskapsbod har förts upp i trädgården. 

Tomten har ett centralt läge med låg-, mellan- och högstadieskola i absoluta närheten. Nära, snabba avstånd erbjuds också till matvarubutiker och köpcentrum samt till Mariehamn. 

Garagebyggnaden är uppförd i början av 80-talet över rålinjen till grannen norr om. Där vardera tomt har egna, separata utrymmen. Byggnaden inrymmer för försäljningsobjektet isolerat garage med fjärrport och med plats för en bil samt separat förrådsutrymme. Äldre vattenburen värmefläkt finns i garaget men är inte i bruk och har inte nyttjats av nuvarande ägare, varför dess skick inte har kunnat konstateras. 

Garageinfarten är asfalterad. 

Besiktning 

Besiktningshuset Ab/Johannes Wikblom har utfört överlåtelse– och fuktbesiktning samt energideklaration. Protokollen tillhandahålls på begäran. 

OBS! Besiktningsprotokoll skall ses som hjälpmedel. De fråntar inte köparens undersökningsplikt. Köparens undersökningsplikt innebär bl.a. att granska samtliga tillgängliga ytor såsom mellantak, krypgrunder etc. 

 

 

Fakta

Allmänt

KommunJomalaAdressTallvägen 11 FastighetsbeteckningKyrkoby XXVI:12 RNr 17:0 i Prestgården by, Jomala kommun (170-422-17-0)StorlekCa 160 m² (yttermått)Rum6 + kök Tomtareal1100 m²GravationerÖverlåts fri från gravationerPlanesituationDetaljplanerat bostadsområdeSamfällda områdenIngen andelVisningEnligt överenskommelseKostnaderKöpare svarar för kostnader för köpebrev (300 euro), det offentliga köpvittnets bestyrkande av köpebrevet (128 euro), lagfartens utverkande samt för överlåtelseskatt om 3 % av köpesumman. TillträdeEnligt överenskommelse

Byggnadsfakta

ByggnadsårCa 1981ByggnadsmaterialJEO träelementhusGrundBetongplatta på mark Fasad-/takmaterialTegel/Plåttak i tegelimitation VärmesystemJordvärme + Ventilation med värmeåtervinning VA-systemKommunalt vatten och avlopp EnergibesiktningEnergiklass C
Utgångspris:
215 000 €
Bilagor