Bostads Ab Tullarns äng

Välkommen till BAB Tullarns äng vid Parkgatan 24, erbjudande exklusivt restaurerade penthouselägenheter samt nyprodcerade lägenheter i mycket god standard.

För dig som vill bo i fantastisk miljö med fantastiskt läge

Kring förra sekelskiftet fanns en högklassig badinrättning med badhus och kurhotell invid Västerhamn i Mariehamn, den s.k. badhusepoken. 
Inrättningen var verksam fram till första världskriget, då hotellet efter att ha inkvarterats av ryska soldater sedermera brann ner 1916. På platsen som än idag är känd som Badhusparken finns Segelpaviljongen, Doktorsvillan och Pub Bastun fortfarande vittnande om epoken. Själva badhuset, ursprungligen ritat av C.R. Rosenberg, revs ner och virket transporterades till östra sidan av näset, närmare bestämt till Parkgatan, där Jac Lundqvist 1928 därefter uppförde ett tvåvånings trähus med timret från badhuset. 

Adressen och huset har sedan dess varit ett hett samtalsämne; i media, i politik och vid borden runtom i hemmen. Främst för dess senare funktion som ökänt missbrukarboende.
Efter att verksamheten som missbrukarboende upphörde bjöds fastigheten ut till försäljning. 
Byggnaden var i mycket dåligt skick och försäljningen pågick under en lång tid med många, avskräckta spekulanter framtill entreprenören Johnny Hellman fick ögonen på fastigheten. 
Hellman såg omedelbart den stora potentialen som dolde sig bakom den trista fasaden, det dåliga ryktet och de misskötta ytorna. 
Fyra år senare står nu ett smakfullt, helrenoverat lägenhetshus inrymmande fyra moderna bostäder med bevarade och tidstypiska detaljer från 1920-talets Mariehamn, med vacker återskapad fasad som upplyfter hörnet vid natursköna Tullarns äng.
Fastigheten och Hellman belönades 2017 med hedersomnämnandet Chiewitz pris av Mariehamns stad för projektet, med motiveringen; en arkitektoniskt– och kulturhistoriskt värdefull byggnad har återfått sin glans.
Inte nog med att vi nu har nöjet att erbjuda marknaden dessa moderna, tillika klassiska och tidlösa boenden, vi har även glädjen att presentera nästa etapp i historien. 
Hösten 2019 slutfördes byggnationen av ett nytt lägenhetshus uppfört i platsgjuten betongstomme inrymmande tre lägenheter i modern, mycket hög standard, men med samma känsla, estetik och exteriör som det befintliga trähuset.
För dig som vill bo i en fantastisk miljö med fantastiskt läge, antingen i det klassiska, totalrenoverade trähuset eller i nybyggda moderna lägenheter i nya gårdshuset, välkomna till Bostads Ab Tullarns äng.

Med vänliga hälsningar
Robert Gustafsson
Ansvarig mäklare

 

Parkgatan 24 - Bekväm motion

Parkgatan 24 är beläget i villaområde vid hörnet där Skillnadsgatan möter Östernäsvägen och Parkgatan. På andra sidan gatan finns bland annat den s.k. Övernässtugan, den enda bevarade byggnaden från den fattiga byn Övernäs, på vilkas ägor Mariehamns stad grundades 1861, finns att läsa på väggen. 
Idag angränsar platsen mot natursköna parken Tullarns äng med dess promenader 
ledande från centrum ända till södra Östernäs. Vid parken finns även familjevänliga Lilla Holmen med barnvänlig sandstrand, beachvolleyplaner samt fågelhus och andra smådjur för barn och barnbarn att titta på.
Inom några minuters gångtur är man i centrum med butiker, arbetsplatser och restauranger. Västerut vid andra änden av Skillnadsgatan finns inom bekvämt avstånd Västerhamns färjeterminaler för access till Sverige och fastlandet.
Önskar man åka stadsbussen finns busshållplats strax intill fastigheten.
Ingenting är dock längre bort en kort cykeltur.

 

Restaureringen - Återskapad kultur med modern funktion

Vid renoveringen av det k-märkta 1920-talshuset revs gavlar och entrédel i sin helhet, allt dåligt och skadat material förnyades och återskapades med moderna material. 
Byggnaden försågs med ny fasad och nya fönster med exteriöra kulturglas och argonfyllda termoglas. Yttertaket byttes ut till ett nytt falsat plåttak med underliggande råspont samt nya skorstenar.  På vinden och i andravåningens väggar sattes ny ekoisolering. 
Samtliga innerväggar är även nygipsade och samtliga innertak har pendlats ner för att förbättra ljudisoleringen mellan våningarna. 
Samtlig el- och VVS-dragning förnyades i hela byggnaden och fjärrvärme anslöts. 
Lägenheterna totalrenoverades naturligtvis och försågs med modern, vattenburen golvvärme med rumsindividuella, digitala termostater. Golvvärmen flytspacklades för att erhålla plana golvytor i lägenheterna.
Bostäderna utrustades med nya kök från Kristinakök med massiva bänkskivor i ek och vitvaror från Electrolux. Även fönsterbänkar och skivor på gamla spishällar är utförda i massiv ek.
Massiva innerdörrar med frostat glas från Swedoor monterades, samtliga med Assa trycken. Garderobsinredning med speglar från Stirpe finns i samtliga lägenheter.
Badrummen är helkaklade, med toppmatade tvättmaskiner i takvåningarna och tvättpelare med tvättmaskin och torktumlare i de större lägenheterna i entrévåningen.
Lägenheterna i det övre våningsplanet har ljuddämpande linoleum kompositgolv (vinyl) och i det nedre våningsplanet är innergolven lagda med ett tvåstavigt ekparkettgolv. 
Lokalerna försågs vid renoveringen med stora uteplatser, alla med möjlighet till västersol.

 

Lägenheterna | Trähuset

Lägenhet A3 |  Penthouselägenhet om 2 rum & kök om ca 60,4 m². 

Bostaden inrymmer entréhall med angränsande kontors-/viloplats, kök och vardagsrum i öppen planlösning, sovrum samt badrum. 
Utvändigt ansluter stor terrass i väster- och norrläge från vardagsrummet.
Utgångspris: SÅLD

Lägenhet A4 |  Penthouselägenhet om 2 rum & kök om ca 60,8 m². 

Lägenheten är spegelvänd mot A3 och avviker i huvudsak endast med att terrassen är placerad i söder- och västerläge.
Utgångspris: 245 000 euro (skuldfritt pris)

 

Samtliga lägenheter erbjuder flera bevarade detaljer, där bland annat gamla vedspisarna trots tappad funktion vackert integrerats i inredningen. 

Alla lägenheterna erbjuder också fönster mot tre väderstreck med generöst ljusinsläpp.

I källarplanet inryms utöver lägenheternas egna förråd även disponibla utrymmen med en vederlagsgrund motsvarande hälften av bostadslägenheternas.

I driftsvederlaget, beräknat till förmånliga 2,90 euro/m²/månad ingår kostnader för värme, vatten, sophantering, elförbrukning (bolagets), renhållning, fastighetsförsäkring, fastighetsskötsel, disponentarvode, administration och allmänt underhåll.
Lägenhetsägarna svarar själva för hushållselen enligt den egna förbrukningen.

Trädgården planeras som en trivsam, skyddad innergård med gräsmattor och planteringar. Parkeringar och entréer är stenlagda.

 

Nybyggnationen

I tomtens sydvästra del har hösten 2019 med F:ma Hasse Mattsson som byggentreprenör, färdigställts nybyggnation av ett lägenhetshus i två våningar med källarvåning under del av byggnaden. 
Huset är uppfört i platsgjuten betongstomme med puts-/träfasader och plåttak harmoniserande med trähuset, även lägenhetsavskiljande väggar och badrum är utförda i betong.
Arkitekt för projektet är, likt som för renoveringen, MIRA Arkitektstudio/Micko Koskinen. 

Lägenhetshuset inrymmer tre lägenheter; två i det första våningsplanet (en halv våning upp) och en i det övre. I källarplanet inryms teknikutrymmen samt lägenheternas förråd, som är förberedda som privata tvättstugor. Hiss ansluter naturligtvis samtliga våningsplan.
Samtliga lägenheter är planerade med rikligt ljusinsläpp från tre väderstreck och alla har ett lugnt innergårdsläge.

Lägenheterna har tvåstaviga ekparkettgolv och med vitmålade väggar och tak. Köken förses med inredning från Zacus och Gram vitvaror.
Badrummen är helkaklade och är utrustade med anslutningar för tvättmaskin, svängbara duschväggar och bra förvaring i såväl kommod som i hög– och spegelskåp..
I entréhallen finns rymlig garderobsvägg med skjutdörrar med spegelglas. I hallen finns även porttelefon med kamera.

Lägenheterna uppvärms med vattenburen golvvärme från fjärrvärmenätet. Lägenheterna har även egna FTX-aggregat (mekanisk till- och frånluft med värmeåtervinning). Fiber finns naturligtvis anslutet till byggnaden. Innertaken i lägenheterna har infällda, dimbara led-spotlights och förberedda för pendelarmaturer vid fönstren.

Byggnationen är genomgående utförd i mycket god standard.

I driftsvederlaget om 2,90 euro/m²/månad är ingår kostnader för värme, vatten, sophantering, elförbrukning (bolagets), renhållning, fastighetsförsäkring, fastighetsskötsel, disponent, administration och allmänt samt framtida underhåll. 
Samtliga lägenhetsägare svarar själv för hushållselen enligt den egna förbrukningen.

Bostadsbolaget är skuldfritt och priserna för lägenheterna i nybyggnationen är begärda priser, dvs. först till kvarn. 

Gårdsytorna planeras med vackert avskärmat innergårdsområde med gräsmattor och planteringar. Bilplatser iordningsställs med markerade parkeringsplatser med elstolpar.

 

Lägenheter | Nya gårdshuset

Lägenhet B1 |  4 rum & kök om ca 76 m² i våning 1. 

Bostaden inrymmer entréhall med garderober och avhängning, rymligt master sovrum, vardagsrum, kök, matsal, badrum och gästrum/kontor. Från matsalen ansluter balkong i söder- västerläge. Om köparen önskar kan uteplatsen på egen bekostnad ytterligare utvidgas med markstensläggning.
Begärt pris: 355 000 euro (skuldfritt pris)

Lägenhet B2 |  3 rum & kök om ca 65,1 m² i våning 1. 

Bostaden inrymmer entréhall med garderober och avhängning, vardagsrum, sovrum, matsal, badrum och gästrum/kontor. Från matsalen ansluter balkong i söder– österläge. Om köparen önskar kan uteplatsen på egen bekostnad ytterligare utvidgas med markstensläggning mot staketet för att erhålla eftermiddagssol från väster.
Begärt pris: 293 000 € (skuldfritt pris)

 

Planlösningar finns bilagda i prospektet. Samtliga lägenheter är färdigställda och kan omgående tillträdas efter köpesumman till fullo har erlagts.

Fakta

Kommun: Mariehamn
Antal rum: 2 rum & kök - 4 rum & kök
Storlek: Ca 60 m² - ca 76 m²
Byggnadsår: Trähuset: 1928/Totalrenoverat 2016-2018. Gårdshuset ibruktaget oktober 2019.
Byggnadsmaterial: Äldre huset i trästomme och nya i platsgjuten betongstomme.
Värmesystem: Fjärrvärme
Vederlag: 2,90 €/m²/månad
Våning: Våning 1 i nya huset och våning 2 i det äldre
Uteplats: Ja. alla lägenheter har rymliga uteplatser
Hiss: Ja, i nya gårdshuset. Inte i det äldre huset.
Bolagslån: Skuldfritt bolag
Bostadsbolag: Bostads Ab Tullarns äng i Mariehamn
Fastighetsskötsel: Ej fastställt
Disponent: Ej fastställt
Hembud: Nej
Adress: Parkgatan 24, 22100 Mariehamn
Tillträde: Omgående efter köpslut.
Visning: Enligt överenskommelse.
Kostnader: Köparen erlägger överlåtelseskatt utgörande 2 % av köpesumman och erläggs senast två månader från och med äganderättens övergång. Obs! köpare som är 18-39 år och som köper sin första bostad (minst hälften) är befriad från skyldigheten att betala överlåtelseskatt. Lägenheten kan ägas av person som saknar hembygdsrätt.
Utgångspris: 245 000 € - 355 000 €.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!