Skeppargård i Tranvik, Sund

Gedigen och välbevarad mangårdsbyggnad från 1887 med generösa bostadsytor fördelat på två våningar och med garage i källarplan.

SKEPPARGÅRD

Mangårdsbyggnaden är uppförd i liggande stock på granitgrund och har målad ytterpanel av trä och yttertak av plåt från 1974.
Invändigt är mellanväggar och bjälklag timrade söderifrån fram till kök medan man därifrån fram till husets norra gavel har byggt med lösvirke på 1970-talet. Detta eftersom utförandet då huset byggdes mot slutet av 1800-talet var sådant att man först lät uppföra huset till det yttre och därefter lät man timra upp de invändiga bjälklagen och rummen vartefter resurser och behov fanns.
Då nuvarande ägare tog över fastigheten var det helt öppet från mark till nock där kök och intilliggande sovrum är idag.

Invändigt har man genomgående trägolv och tidsenligt tapetserade rum med generös takhöjd.
Första våningsplanet består av sex stycken rum, två toaletter, kök samt en ståndsmässig sal med en mycket fin vedspis omgiven av två kolonner.

Övre våningsplanet består av fem rum varav två består av en större, öppen sal i vilken man har ett fristående timrat rum mot husets gavel. Mitt i salen har man en centralt placerad eldstad som är uppförd på senare tid.

I husets källarvåning har man bastu och dusch, teknikrum samt ett garage.

 

TEKNIK

Byggnaden uppvärms med vattenburen värme från oljebrännare till väggfasta radiatorer kompletterat med flera eldstäder. Luftningsarnordning till elementen finns i en lucka i golvet på vindsvåningen. Radiatorerna i garaget är förnyade.

Sotning har utförts årligen.

Avloppet är trekammarbrunn med infiltrationsbädd.
Huset är anslutet till Tranviks vatten där en årsavgift om 90 € uppbärs. Kostnader för oförutsedda reparationsarbeten kan tillkomma och fördelas då på delägarna.

 

TOMT

Tomten är 7300 m² stor och sluttar lätt mot öster. Den består i huvudsak av lövskog så som lönn och lind men har även inslag av barrträd. En del av östra fastigheten består av en hage vilken utarrenderats till närliggande gård. Längs hagen löper vägen fram till huset.

 

ÖVRIGA BYGGNADER

På fastigheten finns även en bagarstuga från 1872 som tidigare varit placerad vid Västergårds. Byggnaden flyttades till Nybondas under 80-talet och i samband med det renoverades den. Idag är den inredd med ett mindre kök med kyl/frys och plats för stort matbord, två sovrum, nyrenoverat badrum och öppen vindsvåning med plats för flera sängar.
Yttermåtten är ca. 10x7 m. På senare tid har byggnaden använts för gästgiveriverksamhet.
På fastigheten finns även en gjuten jordkällare.

 

ÖVRIGT

Gården Nybondas tillhör de äldre gårdarna i Tranvik som härrör från bondeseglationens glansperiod under slutet av 1800-talet. Byggnaden har genomgått försiktig renovering genom åren medan gårdsplanen och trädgården har bevarats i någorlunda ursprungligt skick och ingår i landskapets kulturinventering. Byggnaden är inte K-märkt.

 

BESIKTNING

Besiktningshuset Ab / Johannes Wikblom har utfört överlåtelsebesiktning och Energiprestanda Ab / Per-Owe Yttring har utfört energideklaration av huset. Protokollen erhålles från mäklaren på begäran.

Fakta

Kommun: Sund
Fastighetsbeteckning: 771-427-7-0
Planesituation: Glesbebyggelseområde utan plan
Tomtareal: 7300 m²
Våningsyta: Yttermått ca 10m x 20m
Byggnadsår: 1887
Byggnadsmaterial: Trä
Grund: Granit
Fasad-/takmaterial: Trä/plåt
Värmesystem: Vattenburen värme från oljebrännare
VA-system: Tranviks vatten / trekammarbrunn + infiltration
Energibesiktigat: Energiklass G
Besiktning: Besiktningshuset Ab/Johannes Wikblom
Adress: Solhemsgatan 1, 22530 Sund
Samfällda områden: Finns ej
Gravationer: Överlåts fritt från gravationer.
Tillträde: Enligt överenskommelse.
Visning: Enligt överenskommelse
Kostnader: Köparen svarar för kostnaden för köpebrevets upprättande (250 €), offentliga köpvittnets bestyrkande (120 €), lagfartens utverkande samt för utgående överlåtelseskattens erläggande (4 % av köpesumman).
Utgångspris: 220 000 €

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!