Redarvilla med strandfastighet på Föglö

Omsorgsfullt bevarad redarvilla från 1912 på vackert utformad herrgårdstomt med utsikt över Ekholmssund.

BESKRIVNING

 

Villan är uppförd 1912 i två plan på torpargrund med del av källarvåning i full höjd. Huset är uppfört i liggande stock, grunden är murad med huggna granitblock och yttertaket är klätt med betongpannor. Ytterfasaden är klädd med liggande och stående målad träpanel.

Bostaden inrymmer kök, matsal, sal, fyra sovrum, kontor, hall och toalett samt en del förvarsutrymmen i kattvind. I anslutning till huset västra gavel finns butiksdelen där ett badrum inretts.

Köket är utrustat med spis, ugn, kyl med frysfack och mikro. Här finns även en för den tiden mycket påkostad köksspis från AGA, vilken eldas med koks.

Väggarna är tapetserade och golven av linoleum, plastmatta och laminat.

För uppvärmning finns på nedre våningen väggfasta elradiatorer men också eldstäder i nästan samtliga rum, även på övre våningen.

Gemensamt för ägarna som förvaltat fastigheten under senare tid har varit den stora omsorg man haft om att bevara huset i ursprungligt skick. Det beaktat är bostaden sparsamt moderniserad och endast kök, toalett, elradiatorer och dusch kan räknas till modernare bekvämligheter.
Man har i olika omgångar låtit restaurera bostaden och i slutet på 90-talet lät man taket bytas ut då vatten läckt in. Efter det har man renoverat rum för rum och bland annat låtit förnya eldragningar och tapetserat om med tidsenliga tapeter. Huset har under en längre tid stått obebott och endast använts som sommarbostad.

Vindsvåningen är inredd och inrymmer två sovrum, trapphall och förrådsutrymmen.

Källarvåningen inrymmer förvaringsutrymmen för exempelvis svalförvaring och dessutom finns en ur bruk tagen regnvattentank under terrassen på framsidan.

Till fastigheten hör ett strandområde om ca 435 m² med oinlöst tillandning och med tillhörande brygga i eftersatt skick. I nuvarande detaljplan är området angivet som parkområde.

Möjlighet finns att förvärva viss del av lösöret, dock mot skilt vederlag.

 

TEKNIK

 

Huset uppvärms med direktel till radiatorer och med eldstäder. Spisar och skorsten är kontrollerade och merparten av dessa är eldningsbara.

Huset är anslutet till kommunens vatten– och avloppsledningsnät.

 

ÖVRIGA BYGGNADER

 

På fastigheten finns en redskapsbod samt en bastubyggnad i behov av renovering.
På västra sidan om bostaden finns två skjul varav det södra tillhör fastigheten Carlsro.

 

BESIKTNING

 

Besiktningshuset Ab/Johannes Wikblom har utfört överlåtelse-, och fuktbesiktning samt energideklaration av villan. Besiktningsprotokollen tillhandahålls på begäran.

 

PLANFÖRHÅLLANDE

 

Fastigheten är belägen inom område med antagen detaljplan vilken stadgar att fastigheten utgör kvartersområde för egnahemsbebyggelse där bebyggelsen är av kulturhistoriskt värde.

Byggnadsrätten för bostadshus är 300 m2 och för ekonomiebyggnader 40 m2.

Strandfastigheten är angiven som parkområde och får enligt nuvarande plan inte bebyggas.

Fakta

Kommun: Föglö
Fastighetsbeteckning: 62-406-4-17
Planesituation: Detaljplanerat område
Tomtareal: 2 700 m²
Storlek: Ca 16x9,5 m + ca 5x9,5 m
Byggnadsår: 1912
Byggnadsmaterial: Trä
Grund: Torpargrund i sten
Fasad-/takmaterial: Träpanel/betongpannor
Värmesystem: Direktverkande el, eldstäder
VA-system: Kommunalt
Energibesiktigat: Energiklass D
Besiktning: Besiktningshuset Ab/Johannes Wikblom
Adress: Lumparlutsvägen 12, Degerby, Föglö
Båtplats: Egen brygga
Samfällda områden: Nej
Gravationer: Överlåts fritt från gravationer.
Tillträde: Omgående efter köpslut
Visning: Enligt överenskommelse
Kostnader: Köpare svarar för kostnader för köpebrev (250 €), det offentliga köpvittnets bestyrkande (120 €), lagfartens utverkande samt för överlåtelseskatt om 4 % av köpesumman. OBS! Köpare som är mellan 18-39 år och köper sin första bostad (minst hälften) är befriade från överlåtelseskatt.
Utgångspris: 195 000 €

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!