Bostadshus vid Västra Esplanadgatan 13

Objektet har stängt

Tidstypiskt och vackert hus från 1930 på en 627 m² stor hörntomt i en gammal stadsdel av Mariehamn.

BESKRIVNING

Huset är uppfört i 1 ½ plan med förhöjt väggliv och står på fullständig källarvåning vilken delvis förstorats och sprängts ur sedan byggtiden. Huset har en våningsyta om ca 97,5 m (8,70 m x 11,20 m).

Bostadshuset är uppfört i stående stock och har fasader i målad träpanel och yttertak klätt med falsad plåt. I medlet av 1960-talet har omfattande byggnads- och renoveringsarbeten utförts på och inom fastigheten.

Fastigheten uppvärms med vattenburen centralvärme till väggfasta radiatorer och är ansluten till Mariehamns Energi Ab:s fjärrvärmenät.
Vatten och avlopp är anslutet till Mariehamns stads ledningsnät.
I fastigheten finns två fungerande kakelugnar, en i vardera våningsplan.

Nedre våningsplanet inrymmer en bostadslokal inrymmande allrum, matsal, sovrum, kök med matplats, rymlig hall, badrum med WC, och veranda som är gemensam med våning två. Nedre våningen har entré både mot Mariegatan och mot innergården.

Övre våningsplanet är inrett med två skilda lägenheter, vardera inrymmande två rum samt med tillgång till varsitt WC av vilket det ena inrymmer duschkabin.

Källarplanet är inrett med garage, bastu, tvättrum, klädvård, snickarbod och olika förrådsrum. Eftersom källarplanet inte är helt ursprängt är takhöjden i vissa utrymmen begränsad. Under verandan finns ett förrådsutrymme men som har höga fuktvärden då ytvatten tränger in i utrymmet.

Bostadshuset har renoveringsbehov föreliggande, främst gällande husets fasad och tak. Närmare beskrivning framgår i besiktningsprotokollet.

 

EXTERIÖRT

Tomten är en ägotomt om 627 m² som angränsar till lågtrafikerad väg mot öster och norr. Mot intilliggande tomter har man en avgränsande och insynsskyddande häck och mot gatuområden har man staket. Trädgården består i huvudsak av anlagd gräsmatta med inslag av träd, buskar och planteringar. Infarten och parkeringen är grusad fram till trappan som leder upp till entrén.

 

TEKNIK

Huset värms upp via fjärrvärme till väggfasta radiatorer och är anslutet till stadens el-, vatten- och avloppsnät.

 

ÖVRIGT

Överlåtelse– och fuktbesiktning samt energideklaration är utförda av
Besiktningshuset Ab / Johannes Wikblom.

Protokollet erhålls på begäran av mäklaren.

 

LÄGE

Bostadshuset ligger i ett äldre bostadsområde i centrala Mariehamn med flera vackra sekelskiftesvillor i området. Daghem finns knappt trehundra meter bort. Till matbutik och låg– och högstadieskola är det drygt 700 m. Till centrala Mariehamn och till Lilla holmens badstrand är det 1 km. Kommunaltrafik finns i närheten.

Fakta

Kommun: Mariehamn
Fastighetsbeteckning: 478-1-4-20
Legotomt: Nej
Planesituation: Detaljplanerat område
Tomtareal: 627 m²
Våningsyta: Ca 97,5 m² (8,70 m x 11,20 m)
Byggnadsår: 1930
Byggnadsmaterial: Trä
Grund: Betong
Fasad-/takmaterial: Träpanel/falsad plåt
Värmesystem: Fjärrvärme
VA-system: Mariehamns stad
Energibesiktigat: Energiklass E
Besiktning: Besiktningshuset Ab/Johannes Wikblom
Adress: Västra Esplanadgatan 13, AX-22 100 Mariehamn
Gravationer: Överlåts fritt från gravationer.
Tillträde: Omgående efter köpslut
Visning: Enligt överenskommelse
Kostnader: Köparen svarar för kostnaderna för köpebrevets upprättande (250 €), det offentliga köpvittnets arvode (120 €), sökande av lagfart samt för överlåtelseskattens erläggande (4 % av köpesumman). Köpare mellan 18-39 år som köper sin första bostad (minst hälften) är befriade från att erlägga överlåtelseskatt.
Utgångspris: 210 000 €

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!