Bostadshus vid Parkstigen 5, Mariehamn

Charmigt hus från 1930-talet, utbyggt under 1970-talet på stor och lummig tomt i fint läge. Renoveringsprojekt.

BESKRIVNING

Bostadshuset är uppfört i 1½ plan under mansardtak ca 1938 och har byggts till under 1970-talet. Huset är ursprungligen uppfört i stock på murad källarvåning. Utbyggnaden har uppförts i ett plan i lösvirke på gjuten källarvåning. Fasaderna är klädda med träpanel och yttertaket är klätt med ett falsat plåttak (utbyggnaden har filttak).

Det första våningsplanet inrymmer farstukvist, hall, kök, sovrum, tv-rum i den ursprungliga delen. Från tv-rummet ansluter utbyggnaden utgörande stort öppet vardagsrum.

Vindsvåningen inrymmer hall, badrum och två sovrum. Från hallen nås balkong och från sovrummet vädringsterrass som är placerad på tillbyggnaden.

Källarplanet inrymmer skafferi, pannrum, bykstuga, bastuavdelning, hobbyrum/snickarbod samt i utbyggnaden garageutrymme.

Sedan utbyggnaden har sannolikt inte några större renoveringar utförts i huset med undantag av dränering av delar av huset.

Ytskikten domineras av vackra parkettgolv i entrévåningen samt plastmattor i den övre. Väggarna är i huvudsak tapetserade, i äldre delen på spännpapp.
Fungerande toalett finns i källarplanet.

Huset har omfattande moderniserings-/renoveringsbehov. Den tekniska livslängden kan anses utgått på flertalet beståndsdelar.

Bostadshuset uppvärms med oljepanna (med förnyad autoshunt) och byggnaden är ansluten till det kommunala vatten- och avloppsledningsnätet. Fönstren är äldre tvåglasfönster, sannolikt har vissa fönster i äldre delen även förnyats i samband med utbyggnaden.

 

 

EXTERIÖRT

Tomten är 1 305 m² stor och belägen ca 1 km norr om centrum och har ett vackert och lugnt läge, med snabb access till matvarubutiker och köpcentrum norr om Mariehamn.

Trädgården är vårdad med gräsmattor, planteringar och äldre fruktträd. I trädgården finns även plattlagd uteplats samt enklare förrådsbyggnad.

 

 

ÖVRIGT

Investigo Åland Ab Oy har utfört konditionsgranskning och energicertifikat av bostadshuset.  Protokollen erhålls på begäran av mäklaren.

Längs tomtens södra rålinje löper avloppsledning från granntomter öster om. Avtal för ledningen mellan parterna finns.

 

Fakta

Kommun: Mariehamn
Fastighetsbeteckning: Tomt 13 i kvarter 6 i stadsdelen Klinten i Mariehamn (478-16-6-13)
Planesituation: Detaljplanerat bostadsområde (total byggnadsrätt 300 m² i maximalt 2 plan)
Tomtareal: 1 305 m²
Byggnadsår: 1938/1973
Byggnadsmaterial: Stock/utbyggnad i lösvirke
Grund: Murad källarvåning
Fasad-/takmaterial: Ribbad träpanel/Plåt (filt på utbyggnad)
Värmesystem: Olja
Uppvärmningskostnader: Ca 2 800 liter/år
VA-system: Anslutet till stadens vatten– och avloppsledningsnät
Energibesiktigat: Ja, energiklass F
Besiktning: Investigo Åland Ab Oy har utfört konditionsgranskning och energicertifikat av bostadshuset. Protokollen erhålls på begäran av mäklaren.
Gravationer: Fastigheten överlåts fri från gravationer
Tillträde: Omgående efter köpslut
Visning: Enligt överenskommelse
Kostnader: Köpare svarar för kostnader för köpebrev (250 €), det offentliga köpvittnets bestyrkande av köpebrevet (120 €), lagfartens utverkande samt för överlåtelseskatt om 4 % av köpesumman. OBS! Köpare som är mellan 18-39 år och köper sin första bostad (minst hälften) är befriade från överlåtelseskatt.
Utgångspris: 110 000 €

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!