Bostadshus vid Hellmansgränd 4 i Mariehamn

På en lugn gränd, alldeles intill centrum hittar vi detta trivsamma bostadshus om ca 150 m² med en gård mot sydväst. Tomten är ca 800 m². Renoveringsbehov föreligger.

BESKRIVNING

Välkommen till denna fina enplansvilla belägen i ett lugnt och omtyckt kvarter i centrala Mariehamn. Bostadshuset är uppfört 1966 i lätt-betong på gjuten platta med sadeltak i falsad plåt.

Huset är inspirerat av funkisstilen med stora sociala ytor, praktiskt kök och gott om förvaring. Vardagsrummet och matsalen är ljusa med fint ljusinsläpp från stora fönster mot söder och väster. Här finns även utgång till den stenlagda altanen som delvis är under tak.

Huset inrymmer, förutom kök och vardagsrum; entréhall, toalett, tre sovrum alternativt två sovrum och ett bibliotek med öppen spis. Ekonomidelen inrymmer badrum med bastu, toalett, tidigare garage som är ombyggt till verkstad, kylrum, hobbyrum/ett extra sovrum, klädvårdsrum, klädkammare samt teknikrum.

Huset är inrett med parkettgolv i vardagsrum och matsal samt klinker i entré. Övriga rum har plastmatta på golv förutom hallen i ekonomidelen som har korkmatta. Väggarna är tapetserade eller målade.

Köket är renoverat 2010 med ljus köksinredning från IKEA. De vitvaror som finns i köket är kyl/frys (Bosch), induktionshäll (IKEA), ugn (IKEA) och mikro (Kenwood).

Toaletten vid entrén renoverades ungefär samtidigt som köket.

Badrummet har kaklade väggar och klinker på golv. Här finns badkar, handfat, spegelskåp, bidé samt plats för tvättmaskin. Här finns även  bastu som värms upp via elaggregat. Denna del renoverades 1998.
 

EXTERIÖRT

Tomten är en ägotomt om ca 800 m² placerad på en mindre höjd med gräsmatta, häckar, planteringar och fin stenläggning framför entrén till huset. På västra sidan om huset finns en stenlagd uteplats med eftermiddags- och kvällssol. I anslutning till huset finns ett praktiskt förråd för trädgårdsverktyg och sommarmöbler. I trädgården finns även två äppelträd och hallonbuskar samt det åländska konstverket älgtornet ”Hälge Hirvinen” av konstnären Juha Pykäläinen.

Vid den asfalterade uppfarten till tomten finns ett enklare garage/trädgårdsförråd.
 

TEKNIK

Bostadshuset värms upp genom luft-vattenvärmepump till väggfasta radiatorer och vattenburen golvvärme i entré och badrum. 2014 togs oljepannan bort och istället installerades luft-vattenvärmepumpen. 

Huset är anslutet till Mariehamns stads vatten– och avloppsledningsnät samt till Mariehamns Elnät.

Samtliga fönster i bostadsdelen byttes 2008, förutom de fönster som vetter mot söder.
 

ÖVRIGT

Bostadshuset är överlåtelsebesiktat av Byggkontroll Ab/Roger Enström och energideklaration är utförd av EPAB/Per-Ove Yttring. Protokollen erhålls på begäran av mäklaren.

Tomten har en totalt byggnadsrätt om 220 m² i maximalt ett plan enligt gällande detaljplan.
 

LÄGE

Här bor du på en lugn gränd, knappt 450 meter från Mariehamns centrum med butiker, restauranger, caféer, apotek och gym. I närheten finns Tullarns äng och Lilla holmen med vackra promenadstråk. Till Västra hamnen är det mindre än 1 km. Daghem finns ca 350 meter bort och för de lite äldre barnen finns Övernässkola och Ålands Gymnasium, ca 1 km bort. Till Varuboden i Möckelö är det ca 3,8 km och till Maxinge är det 4,5 km.

Fakta

Kommun: Mariehamn
Tomtareal: Ägotomt om 800 m²
Våningsyta: Boyta ca 150 m² (byggnadsyta ca 194 m²)
Antal rum: 6 rum & kök
Byggnadsår: 1966
Byggnadsmaterial: Lättbetong
Grund: Gjuten platta på mark
Fasad-/takmaterial: Putsad fasad och sadeltak i falsad plåt
Värmesystem: Luft-vattenvämepump
Energibesiktigat: Energiklass D
Besiktning: Byggkontroll Ab/Roger Enström har utfört överlåtelse– och Energiprestanda Ab har utfört energideklaration av bostadshuset.
Adress: Hellmansgränd 4, 22100 Mariehamn
Avstånd till centrum: 450 meter
Tillträde: Omgående efter köpslut
Visning: Enligt överenskommelse
Kostnader: Köparen svarar för kostnaderna för köpebrevets upprättande (250 €), det offentliga köpvittnets arvode (120 €), sökande av lagfart samt för överlåtelseskattens erläggande (4 % av köpesumman). Köpare mellan 18-39 år som köper sin första bostad (minst hälften) är befriade från att erlägga överlåtelseskatt.
Utgångspris: 220 000 €

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!