Bostadshus vid Gesällgatan 1 i Mariehamn

Ett stenkast från centrum hittar vi detta trivsamt renoverade bostadshus med en stor terrass i söder- och västerläge. Till bostaden hör ett bilgarage och ett lastbilsgarage, varav det senaste är uthyrt.

BOSTADSHUSET

Välkommen till detta trevliga bostadshus om ca 170 m² som erbjuder generösa sällskapsytor och bra sovrum till hela familjen. Huset har ett centralt läge i Mariehamn och en insynsskyddad trädgård med en stor terrass i söder- och västerläge som erbjuder soltimmar från morgon till kväll. Här finns även en skyddad gräsmatta för barnen att leka på.

Huset är uppfört 1967 i lättbetong i ett plan med platta på mark och pulpettak i falsad plåt. Huset inrymmer entré, kök med öppen planlösning till vardagsrummet, tre sovrum varav ett kan delas upp i två. Vidare finns badrum,
klädvårdsrum, förråd, teknikrum och en hall med takfönster som släpper in ett vackert dagsljus mitt i bostaden. I den östra delen av huset finns ett gästrum med egen ingång och toalett. I direkt anslutning till huset finns även ett bilgarage och ett stort garage som rymmer in en mindre lastbil. På gården finns också ett separat kallförråd om ca 25 m².

Huset har renoverats till stora delar 2009-2011 i en modern och klassisk stil. I samband med dessa renoveringar har huset dränerats, fått nytt yttertak och förnyad takisolering, nya hängrännor och dagvattenledningar samt renoverad fasad. Invändigt har samtliga golv öppnats upp, grundplattan har beckats om och fått ny isolering samt ett nytt tvåstavigt ek-tarkettgolv har lagts in. Vissa eldringarna har förnyats och samtliga innerväggar har klätts med renoveringsgips. Hela huset förutom gästrummet har renoverats.     
 

RUMSBESKRIVNING

Köket är ett IKEA-kök med skåpluckor i ek och rostfria vitvaror; kyl och frys (Siemens), spis, fläkt och diskmaskin (Siemens). Vid köksrenoveringen öppnades väggar upp mot vardagsrum och matsalsdelen för att skapa en öppnare och ljusare planlösning.

Vardagsrummet har en vacker fondvägg i ljusgrön ton och erbjuder stora fönster mot söder, väster och norr samt utgång till den härliga uteplatsen. Här finns även en öppen spis som höjer mysfaktorn.

Badrummet inrymmer badkar, handfat, spegel och wc. Rummet har kaklade väggar i vitt med en snygg fondvägg i brunt och klinker på golv i brun ton.

Sovrummet närmast vardagsrummet har renoverats 2018, då man upptäckt att det bildats kondens från den gamla oljepannan mot en av väggarna. De skadade väggarna och hela golv inklusive isolering förnyades i samband med renoveringen. 

De övriga två sovrummen har fönster mot norr. Ett av sovrummen har tidigare varit uppdelat i två rum, men mellanväggen är borttagen så att detta ger ett stort rum.

Klädvårdsrummet har tidigare varit en bastu, men byggts om till tvättstuga och klädkammare med vitmålade väggar och grå plastmatta på golv. Härifrån finns en dörr till teknikrummet som inrymmer fjärrvärmecentralen och olje-pannan. 

Gästrummet om 12,5 m² har stor potential och egen toalett (ca 3 m2). Efter en renovering kan detta utrymme t.ex. användas som en miniuthyrningslägenhet.

Ett varmgarage för en bil finns i direkt anslutning till huset. Det finns även ett större garage om ca 86 m², som en gång i tiden användes som lastbilsgarage och värms upp via fjärrvärme. Utrymmet håller en grundvärme om ca 10-16 °C året om. Idag är detta uthyrt till ett företag som betalar 500 €/månad i hyra.

Förrådsbyggnaden på gården är uppförd i träkonstruktion. 
 

TEKNIK

Bostadshuset värms upp genom fjärrvärme till väggfasta radiatorer och vattenburen golvvärme i badrummet. Vid entrén finns en luftvärmepump som komplement.

Huset är anslutet till Mariehamns stads vatten– och avloppsledningsnät samt till Mariehamns Elnät.

Fiber från IP-Connect finns anslutet till bostadshuset.

Fönstren är original 2-glasfönster i teak.

Huset har självdragsventilation med tilluft via ytterväggsventiler i samtliga rum.

En del av eldragningarna har förnyats i samband med renoveringen. Vattenledningarna har förnyats. En del av avloppsrören är förnyade, dock finns det kvar av de ursprungliga gjutjärnsrören som är ingjutna i plattan. 
 

ÖVRIGT

Bostadshuset ingår i ett mindre bostadsbolag, Bostads Ab Hörnet, bestående av två separata bostadshus, Gesällgatan 1 och Idrottsgatan 8, vardera med skilda ägotomter och fristående anslutningar samt kommunalteknik. Respektive aktieägare sköter självständigt renovering, grundförbättring, löpande underhåll och tomtskötsel på sin egen fastighet. Ägandet och förvaltning kan i väldigt stor omfattning liknas vid sedvanligt eget ägande av egnahemshus.

Det enda som skiljer sig är att bolaget har en gemensam fastighetsförsäkring samt att de för närvarande amorterar på ett gemensamt lån för inköp av fastigheterna och installation av fjärrvärme. Denna bostad är ansvarig för 61,5 % av bolagets lån, vilket utgör 83 000 €. Denna summa ingår i köpesumman och låneandelen avbetalas i samband med köpet. Finansieringsvederlaget för denna bostad är därför förnärvarande 650 €/månad och kommer att minskas betydligt efter att lånet är avbetalat. Bolaget kommer enbart att ha den gemensamma fastighetsförsäkringen att betala bolagsvederlag för.

Överlåtelse– och fuktbesiktning samt energideklaration är utförda av Investigo Ab/Oscar Buss. Protokollen erhålls på begäran av mäklaren.
 

LÄGE

Här bor du ett stenkast från Mariehamns centrum med Wiklöf Holding Arena som din närmsta granne. WHA erbjuder både fotbolls-, friidrotts- och tennisarena samt ishall med en ca 1 km lång motionsbana samt ett utegym. På ca fem minuter kan du promenera in till stan med butiker, restauranger, caféer, banker, post, apotek m.m. Daghem finns på andra sidan rondellen och de lite äldre barnen kan tryggt ta sig till skolan genom att endast behöva korsa en väg. Övernäs skola ligger ca 600 meter bort och erbjuder klasser från 1-9. Intill ligger ett flertal skolor för gymnasialstadiet och även Högskolan på Åland. Till Varuboden i Möckelö är det ca 2,4 km och till Maxinge är det 3,8 km.

Fakta

Kommun: Mariehamn
Fastighetsbeteckning: Tomt 13 i kvarter 1 i stadsdelen Vreten i Mariehamn. (478-4-1-13)
Tomtareal: Ca 1 056 m²
Våningsyta: Boyta ca 170 m² (byggnadsyta ca 280 m²)
Byggnadsår: 1967 / omfattande renovering utförd 2010-2011
Byggnadsmaterial: Lättbetong
Grund: Gjuten platta på mark (grunden är dränerad 2009)
Fasad-/takmaterial: Putsad fasad och pulpettak i falsad plåt (förnyat 2012)
Värmesystem: Fjärrvärme (installerat 2013) till väggfasta radiatorer och golvvärme i badrummet.
Energibesiktigat: Energiklass D
Besiktning: Besiktning utförd av Investigo Ab/Oscar Buss. Protokollen erhålls på begäran av mäklaren.
Bostadsbolag: Bostads Ab Hörnet
Adress: Gesällgatan 1, 22100 Mariehamn
Typ: Bostadshuset ingår i ett mindre bostadsbolag, bestående av två separata bostadshus, vardera med skilda ägotomter och fristående anslutningar samt kommunalteknik. Respektive aktieägare sköter självständigt sin egen fastighet.
Tillträde: Två månader efter köpslut.
Visning: Enligt överenskommelse.
Kostnader: Köparen svarar för utgående överlåtelseskatt samt för kostnader för överlåtelsens registrering och upprättande av överlåtelseskattenota (250 €). Överlåtelseskatten utgår enligt 2 % av köpesumman vilken erläggs i samband med köpesummans betalning. Köpare som är mellan 18 och 40 år och som köper sin första egna bostad (minst 1/2) är befriad från att betala överlåtelseskatt.
Utgångspris: 270 000 €

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!