Bostadshus i Tärnebolstad, Finström

Vackert bostadshus från tidigt 1800-tal med mycket charm och många rum för den stora familjen. Lummig tomt med naturskönt läge mitt i den åländska landsbygden.

BOSTADSHUS

Mangårdsbyggnaden är uppförd ca 1808 i 1 ½ plan i liggande stock med korsknutar på torpargrund och yttervägg av ribblockpanel. Taket är utfört som tegelimiterad plåt.

Under senare tid har huset genomgått omfattande renoveringar där man förnyat nedre plan grundligt 1981 och 1990 medan man 2008 lät installera nytt värmesystem, inreda övre våningen och renovera badrum samt farstu. Den tidstypiska interiören har man till stor del bevarat i nedre plan, främst i köket, genom det breda, massiva golvplanket och innertaket av träpanel.

Rumsfördelningen i första plan består av farstu, kök med matplats, sal med eldstad, badrum och toalett. På övre våningen har man allrum, toalett, fem sovrum, förvar och en oinredd toalett.

Köket renoverades 2008 och ligger vid husets västra gavel. Köket är stort och rymligt med fint ljusinsläpp och ger plats för ett långbord om man så önskar. Här har man infälld kyl och frys, ugn, spis, diskmaskin, en köksö samt vedeldad köksspis.

Salen har även det massivt trägolv, paneltak och tapetserade väggar med en centralt placerad kakelugn.

Badrummet är helkaklat och utrustat med golvvärme, duschhörna, badkar, handfat och spegel. Vid badkaret och ovan handfatet har man infällda, belysta valv. Färgerna går i en jordnära ton.

Övre våningen har sluttande innertak och är till största delen inredd i en nyare stil med vita, målade väggar och vitlaserat golv samt i enstaka sovrum plastmatta men också massivt trägolv.

 

TEKNIK

Uppvärmning av huset sker med vattenburen värme från jordvärmepump till väggfasta radiatorer, kompletterat med eldstäder.

Huset är anslutet till kommunalt vatten medan avloppet är trekammarbrunn med infiltrationsbädd.

Fönstren på nedre våningen är av 2 enkelglas medan övre våningen har 3-glas.

 

TOMT

Tomten är 8 870 m² varav ca 5 000 m² består av åkermark vilken muntligen har utarrenderats som betesmark.
Runt huset har man anlagd trädgård med varierande inslag av bärbuskar, häckar och blommor med ett stort, skyddande kastanjeträd vid husets framsida.
Mot byvägen har man en hög och avgränsande häck.

 

ÖVRIGA BYGGNADER

På fastigheten finns en större ekonomibyggnad uppförd 1981 på gjuten platta med värme indraget via kulvert från bostadshuset. Byggnaden inrymmer varmgarage med verkstad, kallgarage med förråd samt bastu, tvättstuga och omklädningsrum vilka inte använts den senaste tiden.

 

SAMFÄLLIGHETER

Tre olika samfälligheter ingår vilka ger del i en lastageplan, ett vattenområde samt del av Lillholmen, vilka samtliga finns en dryg kilometer förbi fastigheten, österut mot Färjsundet.

 

BESIKTNING

Investigo Åland Ab har utfört överlåtelsebesiktning och energideklaration av huset.
Protokollen erhålles från mäklaren på begäran.

Fakta

Kommun: Finström
Fastighetsbeteckning: 60-421-2-19
Planesituation: Glesbebyggelseområde utan plan
Tomtareal: 8 870 m²
Antal rum: 7 rum & kök
Storlek: Yttermått ca 19m x 7,5m
Byggnadsår: Ca 1808
Byggnadsmaterial: Liggande stock
Grund: Torpargrund
Fasad-/takmaterial: Ribblockpanel/plåt
Värmesystem: Jordvärmepump, eldstad
VA-system: Kommunalt vatten, 3-kammarbrunn
Energibesiktigat: Energiklass E
Besiktning: Investigo Åland
Adress: Tärnebolstad 4, 22410 Godby
Samfällda områden: Andelar i samfällda land– och vattenområden ingår.
Gravationer: Överlåts fritt från gravationer.
Tillträde: Enligt överenskommelse
Visning: Enligt överenskommelse
Kostnader: Köparen svarar för kostnaden för köpebrevets upprättande (250 €), offentliga köpvittnets bestyrkande (120 €), lagfartens utverkande samt för utgående överlåtelseskattens erläggande (4 % av köpesumman).
Utgångspris: 220 000 €

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!