Bostadshus i Sveden, Mariehamn

Rymlig stadsvilla vid Öhbergsvägen 28 om ca 175 m² från 1949, utbyggd 1971 med centrumnära läge och västerträdgård på egen hörntomt om 749 m². Fjärrvärme.

Bostadshuset är en ”kaptensvilla” uppförd 1949 i 1½ plan på fullständig källarvåning. Ca 1971 färdigställdes utbyggnad i ett plan på källarvåning.
Den ursprungliga delen är uppförd i stående stock upp till väggbandet och där ovan i lösvirke. Källarvåningen är murad med gjutet valv.
Utbyggnaden är uppförd i lättbetong med gjutet valv. Husets fasader är putsade och yttertaket är klätt med ett falsat plåttak.

Den sammanlagda våningsytan är ca 215 m² och inrymmer i entréplanets ursprungliga del vindfång, entréhall, wc, kök, matsal och vardagsrum. I högre etage nås den tillbyggda delen med två rum, som vardera ansluter till badrum med förnyad duschkabin.
Vindsvåningen inrymmer trapphall med balkong, tre sovrum samt wc.
Källarplanet tillhörande den ursprungliga delen inrymmer källarhall med skafferi, äldre bykstuga samt dusch– och bastuavdelning, förrådsutrymmen och pannrum (med fjärrvärmeväxlare).
Den utbyggda källardelen inrymmer två rymliga garage.

Bostadshuset erbjuder ett traditionellt 40-tals boende, med tillvarandra anslutande sällskapsrum och sociala ytor i entréplanet, samt privata, avskilda sovrum i utbyggnad och vindsvåning. 
Matsal och vardagsrum erbjuder tillsammans en rymlig och öppen yta, med goda möbleringsmöjligheter för större matsals– och soffgrupper samt med generöst ljusinsläpp i vardagsrummet från burspråk.

Huset är omsorgsfullt omhändertaget men moderniserings– och renoveringsbehov finns runt om.
Med undantag av installation av fjärrvärme, förnyade vitvaror, massageduschkabin och sedvanligt underhåll är bostadshuset i huvudsak i original utförande från respektive byggtid.

 

TEKNIK

Bostadshuset värms med vattenburen radiatorvärme från fjärrvärme och är anslutet till Mariehamns stads vatten– och avloppsledningsnät.

 

TOMTOMRÅDET

Tomten är en hörntomt (Öhbergsvägen/Hantverkar-gatan) om hela 749 m² med lummigt trädgårdsområde i västerläge, vårdat med gräsmatta. Gårdsplanen/infarten är asfalterad och runt tomten löper häckar.

 

LÄGE

Fastigheten är belägen i eftertraktade stadsdelen Sveden, populärt för sitt centrumnära läge och för sina stora, lummiga stadsträdgårdar. 
Inom bara 150 meter från tomten erbjuds natursköna parken Lindan, med lekplats och yta för trafikfri rekreation. Inom ca 250 meters avstånd nås även Tullarns äng samt Lilla Holmen och Gröna Udden med dess badstränder. Till centrum är avståndet endast ca 600 meter.

 

ÖVRIGT

Den pågående stadsplaneändringen/förtätnings-förslaget av området påverkar inte tomten då byggnadsrätten med undantag av ca 5 m² är utnyttjad.
Johannes Wikblom/Besiktningshuset Ab har utfört överlåtelse– och fuktbesiktning samt energideklaration av bostadshuset.
Protokollen erhålls på begäran av mäklaren.

Fakta

Kommun: Mariehamn
Fastighetsbeteckning: Tomt 16 i kvarter 3 i stadsdelen Sveden i Mariehamn (478-8-3-16)
Legotomt: Nej, ägotomt
Planesituation: Detaljplanerat bostadsområde
Tomtareal: Ägotomt om 749 m²
Våningsyta: Ca 215 m²
Byggnadsrätt/utnyttjad: 220 m²/215 m²
Byggnadsår: 1949/1971
Byggnadsmaterial: Trä/lättbetong
Grund: Källarvåning
Fasad-/takmaterial: Puts/plåt
Värmesystem: Fjärrvärme
VA-system: Mariehamn stads vatten– och avloppsnät
Energibesiktigat: Ja, energiklass F
Adress: Öhbergsvägen 28, 22100 MARIEHAMN
Gravationer: Fastigheten överlåts fri från gravationer.
Tillträde: Omgående efter köpslut
Visning: Enligt överenskommelse
Kostnader: Köparen svarar för kostnaderna för köpebrevets upprättande (250 euro), det offentliga köpvittnets arvode (120 euro), sökande av lagfart samt för överlåtelseskattens erläggande (4 % av köpesumman). Köpare som är 18-39 år och köper sin första bostad (minst hälften) är befriade från att erlägga överlåtelseskatt.
Utgångspris: 185 000 €

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!