Bostadshus i Östernäs, Mariehamn

Stängningsdatum: 2019-08-23

Trivsamt bostadshus om ca 136 m² i gott, underhållet skick. Familjevänligt läge vid återvändsgränd nära bl.a. daghem, badstrand. Ägotomt om 616 m². 

Trivsamt bostadshus om ca 130 m² i gott och väl underhållet skick vid Syrengränd 5, med mycket fint och familjevänligt läge vid återvändsgränd och med nära avstånd såväl till daghem, badstrand som till skolor och centrum. Ägotomt om 616 m² med trevlig trädgårdsmiljö.

Bostadshuset är uppfört 1984 i lösvirke, i ett plan, på gjuten platta, med vindsvåning ovanpå del av huset. Fasaderna är klädda med träpanel och yttertaket är lagt med tegelpannor.

Den uppskattade våningsytan är ca 136 m² och inrymmer i entrévåningen entréhall, vardagsrum, två sovrum, kök, badrum, tvättstuga, toalett och förråd. Utvändigt nås teknikrum/förråd.
Vindsvåningen inrymmer allrum samt ett sovrum. Utvändigt finns carport som ansluter till garage.  

I entréhallen finns klinkergolv med golvvärme, klinkers är original och har delvis lossnat från underlaget och rekommenderas att byts på sikt. Väggarna har vitmålad vävtapet och entrén erbjuder förvaring/avhängning i garderob. 

I vardagsrummet är golven lagda med parkettgolv, väggarna klädda med vitmålad vävtapet och taket är ett vitlaserat paneltak. I vardagsrummet finns luft-luftvärmepump från 2012 samt öppen spis med insats samt även  tilluftsdonet för den mekaniska ventilationen.
Sotning av spisen är senast utförd i april 2018. Insatsen är välanvänd och rekommenderas att på sikt ersättas pga sprickor i insatsens bakre väggar mot muren. Från vardagsrummet ansluter trevlig altan, med sydväst-läge där trall och staket är från 2013.

Sovrummen i det nedre planet har trestaviga klickgolv, lagda 2011 på befintlig plastmatta. Väggar och tak är spacklade och vitmålade av fackman 2016. IKEA garderober (150 cm resp. 200 cm, hälften spegeldörrar). 

Köket har högglansvit köksinredning samt ugn, fläkt och induktionshäll från IKEA som installerats vid renovering 2012. Spisvakt finns installerad. I övrigt är köket utrustat med vitvaror från Electrolux, utgörande mikrovågsugn och diskmaskin (från 2009) samt kyl och frys (från 2012). Köket har parkettgolv i vilket finns märken av tidigare fuktskada under diskmaskin. Ytskikten består av vitmålad vävtapet på väggarna samt vitlaserat furutak.

Badrum, tvättstuga och teknikrum har 2016 renoverats av Premont. Den gamla varmvattenberedaren började läcka i teknikrummet och för säkerhetsskull revs tidigare golv, ända ner till plattan, varefter nytt golv gjöts och alla anslutningar, golvbrunnar och tätskikt förnyades enligt gällande byggnormer. 
Badrumsinredning från IKEA samt Oras blandare och takdusch. I klädvården finns tvättmaskin från Siemens installerad 2013. I både badrum och tvättstuga finns golvvärme samt frånluftsventilation.
Från klädvården ansluter stor altan i öster-/söderläge från 2012 som även ansluter teknikrummet.

I teknikrummet finns varmvattenberedare från 2016 samt ursprungligt Muh-Ilmava ventilationsaggregat för till- och frånluft med värmeåtervinning. Elfa förvaring finns även upphängd i teknikrummet, i vilket även Leakomatic vattenfelsbrytare finns installerad.

Toaletten renoverades 2012 med kakel, klinkers och inredning. Toaletten är inte renoverad av fackman och därav skall tätskikt ej anses tillförlitligt för t.ex. dusch. Stark lutning finns mot golvbrunn. Toaletten är rymlig och här finns även inredning och gott om plats för exempelvis skötbord. Toaletten har golvvärme och frånluftsventilationsdon.

Vindsvåningen inreddes ca.1994 (slutsynades 2012). Sovrummet färdigställdes 2011. Nuvarande ägare använder det angränsande allrummet som kontor och tv-rum, från vilken sjöutsikt mot Slemmern erhålls. Ingen mekanisk ventilation finns i det övre våningsplanet, fönstren är öppningsbara och utrymmena uppvärms genom elelement.

Tegeltaket är ursprungligt och har inspektionslucka på södra gaveln. Takrännor och plåtvindskivor är troligen från byggtiden och flagnar något. Plattan är gjuten på mark med uppreglade golv (med undantag av de nygjutna golven i badrum, tvättstuga och teknikrum). Någon dränering har inte gjorts av nuvarande ägare och kännedom om tidigare dränering saknas.
Träfasaden är målad och till stora delar bytt i nedre delen 2013.

Bostadshuset lämnar ett genomgående gott och väl underhållet, moderniserat intryck.

 

TEKNIK

Bostadshuset uppvärms genom direktverkande el till radiatorer och till golvvärmeslingor i entré, toalett, nya klädvården och badrummet. Som komplement finns luft-luftvärmepump, samt den öppna spisen i vardagsrummet i vilken insatsen rekommenderas att byts pga. sprickbildningar. 
Mekanisk till– och frånluftsventilation med återvinning. Tilluftsdon finns bl.a. i vardagsrummet. Original värmeväxlare.

Byggnaden är ansluten till Mariehamns stads vatten- och avloppsledningsnät, Mariehamns elnät samt till Ålcoms fibernät.

Ytterdörrar till huvudingång, tvättstuga, teknikrum och garage är förnyade 2016. 

Innerdörrarna i entréplanet förnyades 2013. Garageport och dörr till lilla altanen original.

Ursprungliga 3-glasfönster som försetts med måttanpassade neutrala persienner/mörkläggningsgardin från Ålands Persienn.

 

GARAGE

Garaget inrymmer plats för en bil, med access genom lyftport. Utvändigt ansluter carportsplats för en bil. Infarten är asfalterad med plats för två bilar i bredd.
Taket på garaget byttes 2011 då tidigare platta konstruktion ersattes med ny spont med lutning och ny filtläggning (Kerabit 5500 T, utfört av Fjäder).

 

ÖVRIGA KONSTRUKTIONER

Öppen förrådsbyggnad från 2012 om ca 10 m² med plats för t.ex. sopkärl, cyklar och trädgårdsredskap.
Vedförråd finns även uppfört i anslutning till garaget på östra sidan. På östra sidan finns dessutom, i trä, platsbyggd sittgrupp. Sandlåda finns på södra sidan.

 

TOMT

Tomten är trivsamt planerad och med välutnyttjade ytor. 2013 har mur på östra sidan uppförts för att bättre utnyttja den sluttande gårdsytan för t.ex. fotbollsmål, gungställning och/eller studsmatta. 
Trädgården är planerad med gräsmattor, bärbuskar, körsbärsträd, prydnadsbuskar, rosor, björk och självklart syrener. Insynsskydd och inramning erbjuds genom välvårdad häck mot Syrengränd samt med staket/plank med dörr, renoverat 2012 på den östra.
Välvårdad häck på västra sidan, staket med brädor, bytta 2012, på östra sidan.

 

LÄGE

Tomten är belägen endast ca 400 m från närmsta badstrand (Algrundet), ca 200 m från daghem (Blåbäret), ca 1 km från låg– och mellanstadieskola, samtliga gångavstånd på lugna gator/promenader. Avståndet till centrum är ca 1,8 km.

 

BESIKTNING

Investigo Åland Ab har utfört konditionsgranskning samt energicertifikat av bostadshuset. 
Protokollen erhålls på begäran av mäklaren.

Fakta

Kommun: Mariehamn
Fastighetsbeteckning: Tomt 2 i kvarter 21 i stadsdelen Östernäs i Mariehamn (478-17-2-21)
Legotomt: Nej, ägotomt
Planesituation: Detaljplanerat bostadsområde
Tomtareal: 616 m²
Våningsyta: Entréplan ca 100 m², vindsvåning ca 30 m² (golvyta under snedtak). Garage ca 22 m².
Byggnadsår: Ca 1984
Byggnadsmaterial: Trä
Grund: Gjuten platta
Fasad-/takmaterial: Träpanel/tegelpannor
Värmesystem: El + luft-luftvärmepump
Uppvärmningskostnader: Ca 14 500 kWh/år (total el för 2 vuxna, 3 barn)
VA-system: Anslutet till Mariehamn stads vatten– och avloppsledningsnät.
Energibesiktigat: Ja, energiklass E
Adress: Syrengränd 5, 22100 Mariehamn
Gravationer: Fastigheten överlåts fri från gravationer.
Tillträde: 1 oktober 2019
Visning: Enligt överenskommelse
Kostnader: Köpare svarar för kostnader för köpebrev (250 €), det offentliga köpvittnets bestyrkande av köpebrevet (120 €), lagfartens utverkande samt för överlåtelseskatt om 4 % av köpesumman. Köpare som är 18-39 år och som köper sin första bostad (minst ½) är befriade från att erlägga överlåtelseskatt.
Utgångspris: 250 000 €

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!