Bostadshus i Mariehamn

Bostadshus från ca 1957 med stort potential inrymmande två lägenheter med lugnt och barnvänligt läge vid Berggatan 8 i Mariehamn.

BOSTADSHUSET

Bostadshuset är uppfört ca 1957 i 1½ plan på murad sluttnings-/källarvåning. Det uppfört i lättbetong (Siporex) med putsade fasader under plåttak.

Bostadshuset inrymmer en bostadslägenhet i vardera bostadsvåningsplanet. Byggnadsytan (yttermåtten) är ca 8 x 10,5 meter och inrymmer i entréplanet en lägenhet om tre rum och kök vilken disponeras enligt entréhall, kök, två sovrum, toalett och vardagsrum med balkong i västerläge.
Vindsvåningen inrymmer en tre rum med kokvrå som disponeras enligt hall, badrum, stor klädkammare, två sovrum samt vardagsrum med kökspentry och balkong i söderläge.
I källar-/sluttningsplanet inryms garage, pannrum, förrådsutrymmen, skafferier samt äldre bastuavdelning, bykstuga och hobbyrum.

Ca 2010 renoverades den övre lägenheten med nya ytskikt, nytt badrum och kökspentry samt nya elinstallationer. Vid renoveringen tilläggsisolerades även väggar och tak med cellplast. Även fönstren är förnyade i det övre våningsplanet.
Övriga utförda renoveringar är installation av varmvattenberedare med därtill vissa nya vattenrör, avloppsstambyte med förnyade golvbrunnar (köksavlopp och några golvbrunnar i källargolvet ej förnyade) samt ny dränering längs östra och norra fasaderna. 
Med undantag av vindsvåningen föreligger renoverings-/moderniseringsbehov. Under senare tid har fukt trängt upp i källargolvet i hobbyrummet, orsaken är okänd.

 

TEKNIK

Bostadshuset uppvärms genom vattenburen centralvärme från oljepanna. Under de senaste åren har byggnaden dock uppvärmts med luft-luftvärmepump, från vilken tidpunkt ny varmvattenberedare installerades i pannrummet.
Byggnaden är ansluten till stadens vatten– och avloppsledningsnät och MCA centralantenn. 
Fiber finns förberett till husväggen.

 

TOMTOMRÅDET

Tomten är en legotomt om 1 006 m² med huvudsaklig trädgård i ostört västerläge. Trädgården är i huvudsak nyplanerad med gräsmattor efter kommunal tekniska arbeten och har i samband med nyanläggningen även erhållit ny infart mot Gnistvägen i väster.

Legoavtalet utgår 2046, legoavgiften uppgår till 939 € per år och nuvarande friköpspris på tomten är 38 175 €.

 

LÄGE

Fastigheten har ett lugnt och lummigt läge i äldre bostadskvarter endast ca 150 meter från Gnistens pulkbacke. Avståndet till Övernäs skolområde är ca 1 km, till centrum ca 1 km och till Västerhamn med färjeterminaler ca 250 meter.

 

ÖVRIGT

Johannes Wikblom/Besiktningshuset Ab har utfört överlåtelse– och fuktbesiktning, radonmätning, mikrobiell analys samt energideklaration av bostadshuset.
Protokollen erhålls på begäran av mäklaren.

Fakta

Kommun: Mariehamn
Fastighetsbeteckning: Legorätten underlydande tomt 4 i kvarter 14 i stadsdelen Främmanberg i Mariehamn. (Legobeteckning: 478-1-14-4-L1)
Legotomt: Ja
Legoavgift: 939 euro/år
Planesituation: Detaljplanerat bostadsområde
Tomtareal: 1 006 m²
Våningsyta: Ca 8 x 10,5 m (yttermått)
Byggnadsår: 1956-57
Byggnadsmaterial: Lättbetong (Siporex)
Grund: Murad källarvåning med gjutna valv.
Fasad-/takmaterial: Puts/tegel
Värmesystem: Olja/Luft-luftvärmepump
VA-system: Anslutet till Mariehamn stads vatten– och avloppsnät
Energibesiktigat: Energiklass E.
Besiktning: Överlåtelse- och fuktbesiktning, radonmätning och mögelanalys.
Adress: Berggatan 8, 22100 Mariehamn
Gravationer: Legorätten överlåts fri från gravationer.
Tillträde: Inom 2 månader från köpslut.
Visning: Enligt överenskommelse.
Kostnader: Köpare svarar för kostnader för köpebrev (250 €), transport och inskrivning av legorätt samt för överlåtelseskatt om 4 % av köpesumman. OBS! Köpare som är mellan 18-39 år och köper sin första bostad (minst hälften) är befriade från överlåtelseskatt.
Utgångspris: 160 000 €

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!