Bostadshus i Grelsby, Finström

Bostadshus från 1952 på naturskön tomt med fin utsikt över Långsjön och vackert planerad. Rymligt, praktiskt garage/verkstad från 2006. 

BESKRIVNING

Klassiskt egnahemshus från 1952 på vacker, naturskön tomt med utsikt över Långsjön i västerläge och med stor vistelsevänlig trädgård med rikligt med planteringar, odlingar och prydnadsväxter.
Rymligt och praktisk garage/verkstad från 2006. Lugnt läge i yttre kanten av bostadsområde nära butiker, skolor och kommunal serivce i Godby. 

 

BOSTADSHUSET

Bostadshuset är uppfört i 1½ plan på källarvåning med gjutna valv ca 1952. Det är uppfört i stock upp till väggbandet och därovan i lösvirke. Fasaderna är klädda med ribbad träpanel och yttertaket med plåt.

Byggnadens yttermått är ca 8 x 8,5 meter och inrymmer i entrévåningen farstu, badrum, hall, kök, matplats och vardagsrum. Vindsvåningen inrymmer allrum/trapphall, två sovrum samt snedskrubbar.
I källarplanet finns källarhall med förrådsutrymmen, pannrum, bykstuga, bastu och toalett.

Sedan 2012 då nuvarande ägare förvärvade har värmesystemet bytts från olja till luft-vattenvärmepump (2015), nytt badrum byggts i entréplanet (2017), kall– och varmvattenrör avloppsstam till betongplattan har förnyats 2017, ny kakelugn installerats i vardagsrummet samt så har renoveringar/moderniseringar av ytskikt och vitvaror utförts i huset.

Det nya badrummet är helkaklat och försett med duschplats med glasduschvägg, handfat i kommod och wc samt vattenburen golvvärme.

Köket är tidstypiskt inrett med äldre platsbyggd inredning som 2013 renoverats och utrustats med vitvaror utgörande diskmaskin, keramikhäll, kyl och ugn från Siemens. Från köket erhålls trevlig utsikt mot Långsjön.

I matsal och vardagsrum har nya vinylgolv satts in 2015 och i hall och kök har ny plastmatta satts in 2017. I vindsvåningen domineras golven av furugolv med undantag av ett sovrum vilket furugolvet klätts med plastmatta. Från trapphallen/allrummet ansluter vädringsbalkong i söderläge.

I källarplanets bykstuga finns fungerande äldre vedspis. Från bykstugan ansluter bastu med vedspis, toalett samt utgång till gården.

Renoveringsbehov finns i huset. Varvid bland annat byte av yttertak rekommenderas och för vilket offert om 28 000 euro har inhämtats.

 

TEKNIK

Bostadshuset uppvärms med vattenburen radiatorvärme från luftvattenvärmepump installerad 2015. I badrummet sker uppvärmning till golvvärmeslinga.
Huset är anslutet till det kommunala vatten– och avloppsledningsnätet som kompletteras med borrbrunn för tvätt och bevattning.

 

GARAGE

Garagebyggnade är uppförd i lösvirke på gjuten platta under falsat plåttak ca 2006. Byggnaden är totalt ca 90 m² och inrymmer dubbelgarage med fjärrstyrda portar, hobbyrum/förråd samt kallförråd.
I hobbyrum/förråd har luft-luftvärmepump installerats ca 2012.

 

EXTERIÖRT

Tomten är planerad med gräsmattor och rikligt med prydnadsbuskar– och träd, odlingslådor, bärbuskar och fruktträd. Delar av den södra trädgården är bergsbunden med trivsamt porlande springbrunn.
Trädgården är inhägnad och där finns även växthus, grillplats och förråd uppförda.
I anslutning till bostadshuset västra fasad finns plattläggningar och entrégång samt infarter är asfalterade.

 

LÄGE

Fastigheten är belägen i yttersta delen av bostadsområde i Godby, men till hör byn Grelsby och med Stalldalen och gamla Grelsby sjukhusområde som granne med mysigt café och bageri, pensionat mm. 
Till centrala Godby med matbutik är det endast ca 1,5 km och till skolområde med idrotts– och simhall ca 2 km. Till centrala Mariehamn är avståndet ca 17 km.

 

BESIKTNING

Besiktningshuset Ab/Johannes Wikblom har utfört överlåtelse– och fuktbesiktning samt energicertifikat av bostadshuset. 
Protokollen erhålls på begäran av mäklaren.

Fakta

Kommun: Finström
Fastighetsbeteckning: Björkåsen RNr. 2:28 i Grelsby by, Finströms kommun (60-409-2-28)
Planesituation: Generalplanerat bostadsområde
Tomtareal: 3 100 m²
Våningsyta: Ca 8 x 8,5 meter (yttermått)
Byggnadsår: Ca 1952
Byggnadsmaterial: Stock upp till väggbandet och därovan i lösvirke
Grund: Murad källarvåning med gjutna valv.
Fasad-/takmaterial: Ribbad träpanel/plåt
Värmesystem: Luft-vattenvärmepump
VA-system: Anslutet till det kommunala vatten– och avloppsledningsnätet samt egen borrbrunn för exempelvis tvätt och bevattning.
Energibesiktigat: Ja, energiklass G
Gravationer: Fastigheten överlåts fri från gravationer.
Tillträde: 2 månader inom köpslut
Visning: Enligt överenskommelse.
Kostnader: Köpare svarar för kostnader för köpebrev (250 €), det offentliga köpvittnets bestyrkande av köpebrevet (120 €), lagfartens utverkande samt för överlåtelseskatt om 4 % av köpesumman. Köpare som är 18-39 år och som köper sin första bostad (minst ½) är befriade från att erlägga överlåtelseskatt.
Utgångspris: 165 000 €

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!