Bostadshus i Frebbenby, Hammarland

Vacker sekelskiftesvilla från 1895 med mycket snickarglädje och karaktär vid stort, välvårdat gårdstun i västerläge.

BESKRIVNING

 

Bostadshuset är uppfört 1895 i två våningar på torpargrund. Stommen är av liggande stock medan fasaden består av stående målad träpanel (målad 2015) och taket av falsad, galvaniserad plåt.

Rumsfördelningen på första plan består av farstukvist, kök, matsal, vardagsrum, bibliotek, salong, glasveranda och badrum med duschrum och bastu. Andra plan har en rumsfördelning om allrum, tre sovrum, förråd och ett oinrett badrum. Sovrummen är rymliga och har gott om garderobsutrymme. Till det större sovrummet har man en balkong i västerläge med vacker utsikt över hela gårdstunet och öppna vidder.

Då nuvarande ägare övertog fastigheten 1994 lät man utföra en totalrenovering. Sedan dess har man på senare år gjort en rad mindre förnyanden, så som ny kyl/frys, diskmaskin, toalett, luftvärmepump och varmvattenberedare.

Golvet i köket består av körsbärsparkett, i vardagsrum av lackat plankgolv och i matsal av ekparkett På övre våningen har man genomgående ekparkett.
Väggarna är tapetserade i olika utföranden och delvis med bröstpanel medan väggarna på övre våningen är vitmålade.

Köket är fullt utrustat med diskmaskin, kyl/frys, spis med ugn, kolfilterfläkt samt en vedeldad köksspis.
Badrummet är ljust och luftigt med inslag av blå dekor och har högt till tak. Golvet har badrumsmatta medan väggarna är kaklade till brösthöjd och därefter tapet. Badrummet är utrustat med badkar, toalett, handfat i inredning samt en lång, längsgående spegel. I anslutning till badrummet finns ett separat duschrum och intill det en bastu. I badrummet finns även uttag för tvättmaskin.

Vardagsrummet är inrett i ett maritimt tema och har inslag av mörkare, exotiska träslag och flyter samman med den intilliggande salongen.
Centralt i huset har man en glasveranda som också utgör trapphus till övre våningen. Från glasverandan har man en dörr ut till trädgården.

Övre våningen har genomgående sluttande innertak vilket ger en känsla av levande rum med ett vackert ljusflöde. Här finns allrum, förråd, en oinredd toalett samt tre sovrum varav ett är större och med eldstad samt balkong mot den egna gården. Två av sovrummen har stora garderober med skjutdörr medan det tredje har klassiska garderober.

Från separat dörr från trädgården kommer man till en mindre jordkällare belägen under huset.

 

TEKNIK

 

Uppvärmning sker i huvudsak med luftvärmepump placerad i salongen, kompletterat med enstaka väggfasta elradiatorer och eldstäder. Samtliga eldstäder är fullt fungerande och har fått ett kontinuerligt underhåll. Spisen i vardagsrummet har en gång i tiden belastats hårt och har med tiden tappat en del av sin effekt, men är däremot fullt användbar.

Fönstren är genomgående av MSE (trä/aluminium) från 1996 då huset renoverades.

Huset är anslutet till det kommunala vatten- och avloppsnätet.

Fiber finns anslutet från Ålcom.

 

ÖVRIGA BYGGNADER

 

På tomten finns ett äldre magasin inrymmandes flera olika typer av utrymmen, bland annat garage, flera förråd, verkstad och en gammal ”ryssbastu”. Byggnaden avgränsar tomten mot vägen öster om fastigheten och ger en ostörd innergård.

 

EXTERIÖRT

 

Tomten är 5 178 m² och har en stor anlagd trädgård i västersluttning med storvuxna träd som avgränsar mot vägen i söder. Trädgården har en mångfald av olika bärbuskar, fruktträd och planteringar och har stor anlagd gräsmatta över hela området.

 

LÄGE

 

Fastigheten har en livskraftig lanthandel på motsatt sidan vägen och har knappa 20 minuters bilväg till Mariehamn.
Till badstrand har man ca 1,5 km och skola/dagis
ca 4 km. Till sportanläggning har man ca 4 km.

 

BESIKTNING

 

Investigo Åland Ab har utfört konditionsgranskning samt energicertifikat av bostadshuset.
Protokollen erhålls på begäran av mäklaren.

Fakta

Kommun: Hammarland
Fastighetsbeteckning: 76-409-1-3
Planesituation: Glesbebyggelseområde utan plan
Tomtareal: 5 178 m²
Våningsyta: Ca 180 m²
Byggnadsår: 1895
Byggnadsmaterial: Stock
Grund: Torpargrund
Fasad-/takmaterial: Trä/plåt
Värmesystem: Luftvärmepump, el, eldstäder
VA-system: Kommunalt
Energibesiktigat: Energiklass E
Besiktning: Oscar Buss/Investigo Ab
Adress: Mörbyvägen 4, 2240 Hammarland
Samfällda områden: Nej
Gravationer: Överlåts fritt från gravationer
Tillträde: Enligt överenskommelse
Visning: Enligt överenskommelse
Kostnader: Köpare svarar för kostnader för köpebrev (250 €), det offentliga köpvittnets bestyrkande av köpebrevet (120 €), lagfartens utverkande samt för överlåtelseskatt om 4 % av köpesumman. Köpare som är 18-39 år och som köper sin första bostad (minst ½) är befriade från att erlägga överlåtelseskatt.
Utgångspris: 260 000 €

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!