Bostadshus i Domarböle, Sund

Stort bostadshus byggt under senare delen av 1800-talet med boyta om ca. 226 m2 och flera ekonomibyggnader. Fruktträdgård och stor altan i syd- och västerläge.

BESKRIVNING

Rymlig egnahemsvilla i två våningsplan från senare delen av 1800-talet. 2013-2015 renoverades större delen av huset. Vacker tomt med egen fruktträdgård och utsikt över trevlig samt lantlig miljö. Till fastigheten hör också stor ladugård, härbre, garage samt vedlider.

 

Bostadshuset är ett gediget stockhus uppfört i 1 & 3/4 plan på torpargrund. Fasaderna är klädda med träpanel och yttertaket är lagt med betongpannor ovanpå gamla pärtor. Huset har renoverats löpande mellan 2013-2015. Renoveringen omfattade samtliga rum förutom hallen. Samtidigt som huset renoverades kopplades vattnet från västra Sunds vattenbolag in, avloppet gjordes om till ett trekammarsystem och elen förnyades med ny elcentral på nedervåningen och delcentral på ovanvåningen. Till huset finns också fiber inkopplat.

 

Huset har en väldisponerad planlösning med en bostadsyta om ca 226 m². Entrévåningen inrymmer entréhall med  äldre och charmiga fönster, badrum, stort öppet kök med köksö, matsal, vardagsrum samt kontorsrum. I kök, matsal samt vardagsrum finns vedeldade spisar. Matsalen och vardagsrummet är försedda med luft-luftvärmepumpar. Från matsalen nås en stor altan om ca. 75 m² som löper runt husets sydvästra knut.

Vindsvåningen disponeras genom ett allrum med två loft, toalett/tvättstuga, teknikrum och tre sovrum varav ett har vedspis och egen walk-in closet.

 

Köket är rymligt och försett med gott om förvaring och bänkytor. Köket är utrustat med vitvaror utgörande spis, ugn, mikrovågsugn, fläkt, fullhöjdskyl och -frys samt diskmaskin. Taket är försett med panel, golvet med laminat och väggarna är tapetserade.

Badrummet är försett med klinkers på golvet och har elgolvvärme. Väggarna är försedda med vitt kakel och i taket finns vitlaserad träpanel med spotlights. Badrummet är utrustat med badkar och dusch, toalettstol, spegelskåp, integrerat handfat och har uttag för tvättmaskin. Badrummet renoverades 2013.

Matsalen har parkettgolv samt tapetserade väggar och ansluter till kök, vardagsrum och altan.

Vardagsrummet är rymligt och har en stor vedeldad kakelugn. Golvet är försett med parkett. Tre av väggarna är tapetserade och den fjärde är en målad stockvägg.

Kontorsutrymmet är inrett med hyllor och bordsskivor samt förvaring i form av en stor garderob med spegeldörrar.

På ovanvåningen finns allrummet med en stor putsad murstock, två stycken loft och tv-hörna. Taket är försett med vit panel och spotlights. Golvet består av klinkers runt murstocken och laminat i resterande del av rummet samt på loften.

Toaletten på ovanvåningen är renoverad 2015. Golvet är försett med klinkers och väggarna samt taket är klädda med vit träpanel. Här finns också uttag för tvättmaskin.

Från toaletten nås teknikrummet och ett förråd. I teknikrummet finns varmvattenberedaren.

Det stora sovrummet har egen vedeldad spis och egen walk-in closet. Väggarna är  tapeserade och golvet är försett med laminat.

De två mindre sovrummen ligger i husets norra ända och har fungerat som barnrum. Även här är golven försedda med laminat. Väggarna är delvis gjorda av stock, delvis panel och delvis tapetserade.

 

TEKNIK

Bostadshuset uppvärms genom två luft-luftvärmepumpar, varav en är installerad 2009 och den andra 2019. Utöver luftvärmepumparna finns tre vedspisar på nedre planet och en vedspis på övre planet. Elradiatorer finns sedan tidigare men är för tillfället tagna ur bruk.

Huset är anslutet till Västra Sunds vattenbolag och avloppet består av en godkänd trekammarbrunn.

Huset är anslutet till Ålcoms fibernät.

 

EKONOMIBYGGNADER

Till fastigheten hör en större ladugård som är byggd i 1 &1/2 plan. Konstruktionen är utförd i form av murade pelare samt lösvirke. El finns draget till byggnaden. Taket är försett med plåt och väggarna med träpanel. I ladugården finns även en verkstadsdel.

Bredvid ladugården finns ett vedlider, som är klätt med träpanel, har gjutet golv, el, plåttak och dubbla portar.

I närheten av bostadshuset finns ett trevligt äldre härbre som är byggt i stock. Utöver härbre så finns ett garage klätt i träpanel och plåttak.

Samtliga ekonomibyggnader har underhållsbehov.   

 

EXTERIÖRT

Tomten har ett lantligt och öppet läge och är vårdad med gräsmattor, planteringar, buskar och fruktträdgård. Till delar av tomten finns bevattningsledningar draget.

Infart och parkering är grusade.

Lekstuga och sandlåda finns.

 

BESIKTNING

Besiktningshuset Åland Ab/Johannes Wikblom har utfört konditionsgranskning, energicertifikat och fuktmätning av bostadshuset. Protokollen erhålls på begäran av mäklaren.

Fakta

Kommun: Sund
Fastighetsbeteckning: Nybacka RNr 2:18 i Domarböle, Sunds kommun (771-405-2-18)
Planesituation: Glesbebyggelseområde utan byggnadsplan
Tomtareal: 17 770 m²
Storlek: Bostadsyta ca. 226 m²
Byggnadsår: Senare delen av 1800-talet
Byggnadsmaterial: Stock
Grund: Torpargrund
Fasad-/takmaterial: Betongpannor
Värmesystem: Luft-luftvärmepump samt vedspisar
VA-system: Anslutet till Västra Sunds vattenbolag, godkänt eget avlopp (3-kammarbrunn)
Energibesiktigat: Ja, energiklass G
Besiktning: Besiktningshuset Ab/Johannes Wikblom
Adress: Domarbölevägen 179, 22530 Sund
Samfällda områden: Ingen andel
Gravationer: Försäljningen sker fri från gravationer
Tillträde: Enligt överenskommelse
Visning: Enligt överenskommelse
Kostnader: Köpare svarar för kostnader för köpebrev (250 €), det offentliga köpvittnets bestyrkande av köpebrevet (120 €), lagfartens utverkande samt för överlåtelseskatt om 4 % av köpesumman. Köpare som är 18-39 år och som köper sin första bostad (minst ½) är befriade från att erlägga överlåtelseskatt.
Utgångspris: 170 000 €

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!