Bostadshus i centrala Mariehamn

Modernt renoverad villa på ägotomt med privat innergård i söderläge vid Mariegatan 27A i eftertraktade stadsdelen Kvarnberg i centrala Mariehamn. 

Bostadshuset är uppfört ca 1970 som ett träelementhus typ Punka i ett plan på gjuten platta. Fasaderna är klädda med träpanel med gavlar klädda med tegel. Yttertaket är lagt som ett falsat plåttak. 

Den totala våningsytan är ca 185 m² och inrymmer entréhall, hall med groventré, klädkammare, vardagsrum, kök, tre sovrum, kontor/arbetsrum, badrum, gästtoalett, klädvård/hobbyrum, garage och förråd. Utvändigt finns plattlagd uteplats i söderläge med access från kök och vardagsrum, delvis under tak. I anslutning till garaget finns även bilskyddstak.

Sedan 2010 har nuvarande ägare låtit utföra flera omfattande renoveringar såsom nytt kök (2010), bergvärme (2011), nya tappvattenledningar (2011), förnyade 4-glas termofönster (2011), nytt badrum (2013), fasadbyte och tilläggsisolering (2012-2013), renovering av gästtoalett (2018), ny klädvård (2018) med flera. Vid renoveringarna har omdisposition av planlösningen utförts i kök/vardagsrum, badrum samt i tidigare hobbyrum/pannrum. 

Vid renoveringarna förnyades även golven i flera av bostadsutrymmena till Tarkett vinylgolv (Floor in a box). Mellan betongplatta och isolering finns luftspalt, då de golv som lagts om förnyades tillrättalades isoleringen. 
I vardagsrummet finns parkettgolv och badrum, toalett och klädvård är helkaklade.
Samtliga renoveringar, såväl kosmetiska som tekniska är utförda för att erhålla en modern och ljus karaktär, där bl.a. vägg öppnats upp mellan hall, kök och vardagsrum för att skapa en öppnare planlösning. I vardagsrummet har dessutom stora golvtilltakfönster (3-glas) satts in och försetts med plisséer i både upp- och nedåtgående riktning.

Köket är ett modernt Ikeakök utrustat med vitvaror från Siemens och Gorenje. Vid köksrenoveringen implementerades tidigare hobbyrum vilket skapat ett öppet kökslandskap med öppen tidtypsikt spis och köksö som avgränsar köksinredning från matplats. Extra ljusinsläpp erhålls från takkupa.

Från matplatsen erhålls access till innergården, nyrenoverad klädvård samt till det renoverade badrummet. Badrummet har vid renoveringen förstorats genom att tidigare bastu rivits och nu utgör en förlängd del av badrummet. Badrummet är utrustat med vägghängdtoalett, central dusch bakom glasvägg, inredning med dubbla handfat samt bubbelbadkar, samtliga i hög kvalitativt utförande och standard. Badrumsgolvet uppvärms med elektrisk golvvärmeslinga. 

Vid renoveringen har ventilationen förbättrats med ytterväggsventiler och badrummet med mekanisk utsugsfläkt.  

 

TEKNIK

Bostadshuset uppvärms med vattenburen radiatorvärme från bergvärmepump. I badrummet finns elektrisk golvvärme.
Huset är anslutet till Mariehamns stads vatten– och avloppsledningsnät och till Mariehamns elnät. 
Fiber från IP-Connect finns anslutet till byggnaden.
Fönstren är förnyade till 4-glas termofönster med undantag av de stora fönsterparierna i vardagsrummet som är 3-glas. 
Ytterväggarna har vid renoveringen försetts med tilläggsisolering, luftspalt, vindskyddsskiva i gips och ny panel. Yttertak och tegelgavlar är original.
Dimbara spotlights finns i kök, hall och badrum.

 

EXTERIÖRT

Tomten är en ägotomt om 683 m² med skyddad, lummig innergård med söderläge vårdad med gräsmatta, fruktträd, bärbuskar och planteringar. Mot norr löper tomtgränsen nära fasaden och mellan hus och gatan är området vårdat med gräsmatta vilken sköts av Mariehamns stad. 
Garageinfarten och entrégången är plattlagd. Den norra sidan av huset är försedd med up-downlights fasadbelysning.

 

LÄGE

Fastigheten har ett lugnt läge vid klassisk, äldre villagata i utkanten av centrala Mariehamn med gångavstånd till absoluta centrum. 
Från fastigheten erhålls även nära läge till skol– och parkområden.

 

ÖVRIGT

Bostadshuset är överlåtelsebesiktat av Byggkontroll Ab/Roger Enström och energideklaration är utförd av EPAB/Per-Ove Yttring.
I januari 2010 utfördes fuktbesiktning av bostadshuset av Husteknik Ab/Björn Skogström med genomgående torra mätvärden. 
Protokollen erhålls på begäran av mäklaren.

Tomten har en totalt byggnadsrätt om 270 m² i maximalt två plan enligt gällande detaljplan.

Bostadshuset är stylat av Studio36 Interior & Design. Sälj er bostad via Mäklarhuset och få en professionell styling rabatterad från Studio36 Interior & Design. Intresserad av att veta mer? Kontakta Charlotta eller Sanna på info@studio36interiordesign.com

Fakta

Kommun: Mariehamn
Fastighetsbeteckning: Tomt 23 i kvarter 5 i stadsdelen Kvarnberg i Mariehamn (478-7-5-23).
Planesituation: Detaljplanerat bostadsområde.
Tomtareal: Ägotomt om 683 m²
Våningsyta: Ca 185 m² (bostadsyta ca 145 m²)
Byggnadsrätt/utnyttjad: 270 m²/185 m²
Byggnadsår: 1970
Byggnadsmaterial: Träelement
Grund: Gjuten platta
Fasad-/takmaterial: Träfasader med tegelgavlar, plåttak.
Värmesystem: Bergvärme
VA-system: Anslutet till stadens vatten– och avloppsledningsnät.
Energibesiktigat: Ja, energiklass D
Besiktning: Roger Enström/Byggkontroll Ab har överlåtelsebesiktat huset.
Adress: Mariegatan 27A, 22100 Mariehamn
Gravationer: Överlåts fritt från gravationer.
Tillträde: Omgående efter köpslut.
Visning: Enligt överenskommelse.
Kostnader: Köpare svarar för kostnader för köpebrev (250 €), det offentliga köpvittnets bestyrkande av köpebrevet (120 €), lagfartens utverkande samt för överlåtelseskatt om 4 % av köpesumman. Köpare som är 18-39 år och köper sin första bostad (minst hälften) är befriade från att erlägga överlåtelseskatt.
Utgångspris: 350 000 €

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!