Bostadshus i Bjärström, Finström

Stängningsdatum: 2019-03-27

Trivsamt karaktärshus från tidigt 1900-tal som sedan 1980-talet löpande renoverats till ett modernt och funktionellt boende i gott skick.

Välkommen till en karaktäristisk amerikavilla från ca 1900 som grundrenoverats till ett mycket trivsamt boende med många vackra, tidstypiska detaljer.

Bostadshuset är sannolikt uppfört under början av 1900-talet. Det är uppfört i två plan i liggande stock på torpargrund med källare under del av huset. 

Nuvarande ägare övertog fastigheten i början 1980-talet. I mitten av 1980-talet inleddes större grundrenovering och utbyggnad med avsikten att den yttre amerikakaraktären bevarades/återställdes samtidigt som huset blev mer funktionellt med modern standard. Renoveringen färdigställdes i början 1990-talet. 2000 byggdes huset till ytterligare. Utbyggnaderna är uppförda i lösvirke på gjuten platta. Fasaderna är klädda med träpanel i tidstypiskt utförande med snickarglada krönlister och rikligt spröjsade fönster. Yttertaket är utfört som ett valmat, falsat plåttak vilket förnyades under grundrenoveringen.

Den totala våningsytan är uppskattad till ca 170 m². Det första våningsplanet inrymmer rymlig entréhall med gott om förvaring bakom skjutdörrsgarderober, delvis utgörande utbyggnaden från 2000. Entréhallen ansluter till den första utbyggnaden från 1980-talet med gästtoalett, trappa till övre våningen samt badrums– och bastuavdelning med wc/klädvård, duschrum samt bastu. Våtrummen har löpande renoverats där duschrummet renoverats senast, ca 5-6 år sedan.
Vid senaste utbyggnaden handikappanpassades hallen med ramp till köksnivå och trapphiss till det övre våningsplanet.

Den ursprungliga delen inrymmer kök som ansluter till matrum, allrum/genomgångsrum och ett sovrum. I genomgångsrummet finns praktisk garderobsvägg med skjutdörrar. 
Från matrummet nås isolerad och uppvärmd vinterträdgård/veranda som byggdes till i slutet av 1980-talet och som senare försetts med anslutande altan i soligt söderläge.
Det övre våningsplanet inrymmer stort allrum med full takhöjd samt två sovrum varav det ena ansluter till balkong i söderläge belägen ovan den utbyggda verandan. I allrummet finns vedkamin och dessutom erbjuds via trappa öppet förvaringsloft placerade ovan sovrummen. Loftet har begränsad takhöjd.
I källardelen, vilken nås från utsidan inryms förrådsmöjlighet samt teknikrum i vilken jordvärmepumpen är placerad.

De invändiga ytskikten utgör uppvärmda klinkergolv i hall, vinterträdgård/veranda och våtrum. I övriga bostadsutrymmen är golven lagda i huvudsak med gedigna plankgolv, med undantag av kök och matrum som har laserade furugolv vilka nyisolerats och försetts med golvvärme ca 2015. Innerväggarna är i huvudsak målade (vävtapet) och innertaken vitmålade paneltak. Allrummet med fri takhöjd i andra våningen har panelklädda furutak med blottade takbjälkar.

Köket är utrustat med gott om inredning och avställnings-/arbetsyta. Inredningen är från grundrenoveringen men har målats om under modern tid. Samtliga vitvaror har förnyats löpande och utgör diskmaskin, induktionshäll, fläkt, ugn, kyl och frys.

Gästtoaletten i hallen har delvis målade, delvis kaklade väggar (kaklat under senare år) samt klinkergolv och är utrustat med handfat, spegel och wc.
Badrums– och bastuavdelningen är utrustat med vägghängd wc-stol, anslutning för tvättmaskin, handfat i kommod samt gott om förvaring, från rummet nås helkaklat duschrum (renoverat för ca 5-6 år sedan) som ansluter till bastu med elspis. 

 

TEKNIK

Bostadshuset uppvärms med vattenburen centralvärme från Nibe jordvärmepump (ca 15 år gammal) till radiatorer med undantaget av våtrum, gästtoalett, veranda, matrum och kök som har golvvärme. Golvvärmen är ingjuten i de utrymmen som är klinkerklädda. Den senast utbyggda delen i hallen uppvärms med el golvvärme. Verandan har golv– och radiatorvärme, golvvärmeslingan är dock inte i fungerande skick. 
Den totala elförbrukningen inkl. uppvärmning har varit ca 225 euro/månad i snitt per år.
De äldre fönstren är renoverade tvåglasfönster och i övrigt finns termoglasfönster i utbyggnaderna. Ventilationen är självdrag. 
Huset är anslutet till det kommunala vattenledningsnätet och avloppet leds till trekammarbrunn (från 2000) med efterföljande infiltrering.
Fiber finns anslutet från Ålcom. 
Vid renoveringarna har i huvudsak alla tekniska ledningar förnyats. 

 

GARAGE

Under mitten av 1980-talet uppfördes garage– och förrådsbyggnad i enhetligt utförande på tomten.
Det är uppfört i lösvirke på gjuten platta under korrugerat plåttak. Byggnaden är ca 50 m² och inrymmer idag två förråds-/arbetsutrymmen, varav det ena är isolerat och uppvärmt med luft-luftvärmepump.

 

EXTERIÖRT

Tomten är en skafttomt som är ansluten till Emkarbyvägen med hus– och huvudsakligt trädgårdsområde väl indraget från vägen i lummig trädgårdskaraktär. 
Trädgården har en äldre karaktär vårdad med gräsmattor, fruktträd, bärbuskar och odlingslådor.
Infarten är asfalterad med två parkeringsplatser invid garage– och förrådsbyggnaden.
I öster och söder angränsar fastigheten mot åkerlandskap och mot väster och norr mot skogspartier.

 

LÄGE

Fastigheten är belägen ca 17 km från centrala Mariehamn, ca 14 km från köpcenter, ca 12 km från Godby med skolor och kommunal service, ca 9,5 km från närmsta matbutik (i Hammarland), ca 2 km från Emkarby daghem och ca 4 km från badstrand i Bamböle.

 

BESIKTNING

Investigo Åland Ab har utfört konditionsgranskning samt energicertifikat av bostadshuset. 
Protokollen erhålls på begäran av mäklaren.

Fakta

Kommun: Finström
Fastighetsbeteckning: Björkhem RNr. 1:12 i Bjärströms by, Finströms kommun (60-405-1-12)
Planesituation: Glesbebyggelseområde utan byggnadsplanering
Tomtareal: 2 230 m²
Våningsyta: Ca 170 m²
Byggnadsår: Ca 1900, utbyggt slutet av 1980-tal och 2000.
Byggnadsmaterial: Stock i ursprungsdelen med utbyggnader i lösvirke
Grund: I huvudsak torpargrund med källare under del av ursprungsbyggnaden. Gjuten grund under utbyggnaderna.
Fasad-/takmaterial: Träpanel/falsad plåt
Värmesystem: Jordvärme
Uppvärmningskostnader: Ca 225 €/månad i medeltal (samtlig el inkl. värme)
VA-system: Anslutet till det kommunala vattennätet och avlopp till trekammarbrunn med infiltrering i markbädd.
Energibesiktigat: Ja, energiklass E
Bastu: Ja
Adress: Emkarbyvägen 669, 22220 EMKARBY
Samfällda områden: Nej
Gravationer: Fastigheten överlåts fri från gravationer.
Tillträde: I försäljningen finns minderårig delägare, tillträde sker omgående efter förmyndarmyndighetens beslut vunnit laga kraft. (ca 1 månad efter köpslut).
Visning: Enligt överenskommelse
Kostnader: Köpare svarar för kostnader för köpebrev (250 €), det offentliga köpvittnets bestyrkande av köpebrevet (120 €), lagfartens utverkande samt för överlåtelseskatt om 4 % av köpesumman. Köpare som är 18-39 år och som köper sin första bostad (minst ½) är befriade från att erlägga överlåtelseskatt.
Utgångspris: 180 000 €

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!