Ängskär i Söderby, Lemland

Egen ö om tre hektar med bostadshus, garage, maskinhall, rökbastu, swimmingpool, bryggor, vackra naturområden och ca 900 meter egen strandlinje.

 

Välkomna till fantastiska Ängskär, erbjudande ett modernt och komplett boende på egen ö med exklusivt utrustat bostadshus med anslutande swimmingpool, flerbilsgarage, maskinhall, bryggor och vacker natur i parktillstånd. Allt från 2013 och senare och bara ca 15 minuter från Mariehamn.

Ca 2013 påbörjades byggnationen på Ängskär då ägarna lät sammanföra holmen med fasta landet genom vägbank över s.k. Korsvik. Med vackert västerläge och utsikt över omkringliggande skärgårdsmiljö har 2013 ett Myresjö träelementhus uppförts i ett plan på gjuten, isolerad betongplatta. Fasaderna är klädda med träpanel och yttertaket är klätt med tegel.

Den totala våningsytan uppgår till ca 186 m² och bostadsytan till ca 166 m². Bostaden inrymmer entréhall, groventré/klädvård, tre sovrum, tv-rum/kontor, kök och vardagsrum i öppen planlösning samt två badrum varav det ena med bastu.

De invändiga ytskikten domineras av ekparkettklädda golv och målade väggar i bostadsutrymmena och med helkaklade våtrum. Golven i entréhall och klädvård är även utförda med klinkergolv.

Den öppna planlösningen med kök och vardagsrum har mycket god rymd med öppna ryggåstak och generöst ljusinsläpp från stora, markisutrustade fönsterpartier och skjutdörrar med utsikt mot vattnet.. I vardagsrummet finns också trivsam Tulikivi täljstensspis placerad.

Köksinredningen är från Puustelli med vitvaror från Siemens utgörande full höjds kyl och frys, ugn, kombiugn med mikrovågsfunktion, diskmaskin samt induktionshäll. Fläkten är en designfläkt från Thermex. Arbets– och serveringsyta erbjuds också vid centralt placerad köksö.

Från den öppna planlösningen nås även trivsamt uterum med skjutdörrsväggar i glas och eluppvärmt klinkergolv. Såväl uterum som vardagsrum och kök ansluter till altan som leder runt stora delar av huset med rymlig huvuddel i västerläge, som därefter, i lägre etage ansluter till altan med stor swimmingpool. 

Sovrummen har gott om garderober och mastersovrum har dubbla garderobsutrymmen bakom skjutdörrar. Från master sovrum nås även altanens södra del. 

Badrummen är helkaklade, det större är utrustat med modern bastu med elspis och dubbla handfat i stor kommod. Från det större badrummet erbjuds även access till altanen genom uterummet via vattentåliga klinkergolv.

I grovköket finns inredning med avställningsyta och dubbla hoar samt förvaring i under– och överskåp. I inredningen finns även tvättmaskin och torktumlare. I klädvården finns också värmepumpen och övrig teknisk styrning placerade.

Bostadshuset erbjuder ett praktiskt boende anpassat efter den vackra sjöutsikten, med det stora sällskapsutrymmet utgörande kök och vardagsrum i centrum, med anslutande uterum och altaner. Sovrummen är därtill åtskilda med mastersovrummet avskilt för sig och de mindre sovrummen i den andra delen av huset, samtliga angränsande till toalett/badrum. 

Huset är naturligtvis i mycket gott skick.

 

TEKNIK

Bostadshuset uppvärms genomgående med vattenburen golvvärme från Nibe frånluftsvärmepump, med undantag av uterummet som uppvärms med el golvvärme.

Vatten erhålls från det kommunala vattenledningsnätet (Ålands vatten) och avloppet leds till eget minireningsverk typ Bioclean. 

Ventilationen utgörs av mekanisk frånluft med återvinning, tilluft sker genom ytterväggsventiler.

I sällskapsrummen finns inbyggt högtalarsystem installerat. Samtligbelysning såsom spotlights och fasta armaturer utgör LED-belysning.  Fiber finns anslutet från Ålcom.

Lekomatic vattenfelsbrytare och centraldammsugare finns installerade. 

 

BESIKTNING

Werpro Ab har utfört konditionsgranskning av byggnaden och EPAB har utfört energideklaration.
Protokollen tillhandahålls på begäran av mäklaren. Samtliga åtgärdsrekommendationer i protokollet är utförda.

 

GARAGET

Garaget är uppfört i träelement på gjuten, isolerad betongplatta under tegeltak i enhetligt utförande med bostadshuset. Byggnadsytan är ca 110 m² och inrymmer garage med plats för två bilar med angränsande förråd samt separat del utgörande verkstadsutrymme. Såväl garageplatser samt verkstad har access genom fjärrstyrda lyftportar. 
Byggnaden är isolerad och uppvärms med luft-luftvärmepump samt elradiator. 
Garaget är uppfört 2013, samtidigt som bostadshuset.

 

VERKSTAD/MASKINHALL

Maskinhallen är ca 90 m² och uppförd i lösvirke på gjuten, isolerad betongplatta. Fasaderna är klädda med träpanel och yttertaket är lagt med ett korrugerat plåttak. 
Hallen inrymmer ett öppet utrymme med god takhöjd om ca 4,20 meter och access genom ca 4x4 meters fjärrstyrd lyftport. Byggnaden är isolerad och uppvärms genom luft-luftvärmepump. Starkström finns anslutet till byggnaden. 
Byggnaden är färdigställd hösten 2019. Hallen är placerad på den nordvästra delen av fastigheten/ön, intill vägbanken. Den har ett bekvämt läge ca 50 meter från bostadshuset i lägre, icke skymmande nivå.
I anslutning till byggnaden finns kall förrådsbyggnad i enklare träkonstruktion om ca 30 m² inrymmande tre förrådsfack; två öppna och en med portar. Förrådsdelen är uppförd sedan tidigare.

 

RÖKBASTUN

Vid öns sydvästra udde hittas timrad rökbastu med grästak. I anslutning till bastubyggnaden finns rymlig altan med nersänkt, vedeldat vildmarksbad och vid stranden finns pålad brygga med tillhörande flytbrygga (plast). 
El och vatten (sommarledning) finns draget till platsen, var även utedass finns.

 

SWIMMINGPOOLEN

Swimmingpoolen är från Folkpool och är konstruerad med gjutna, isolerade block. Insidan av poolen är klädd med liner. Den är 8x4 meter stor och utrustad med eget reningsverk och sandfilter, vilka finns i lättillgängligt utrymme under altanen. Uppvärmning av poolen sker genom separat luft-vattenvärmepump. Poolen är ibruktagen juli 2016.
Ägarna har under april-september hållit en temperatur om ca 32 grader i vattnet. Elkostnaden för poolen inkl. belysning och uppvärmning uppskattas till ca 50 euro/månad.
Över poolen löper skjutbart, rejält pooltak.

 

ÖVRIGA KONSTRUKTIONER

Nedan för bostadshuset finns huvudbryggan, vilken utgör en gedigen flytbrygga i betong med anslutande, pålad landgång/brygga med stålspång. Bryggan är försedd med badstege och vid flytbryggan erhålls ett gott vattendjup om ca 2,5 meter.
I fastighetens sydöstra del finns trevligt strandviste med grillkåta. 

 

TRÄDGÅRD OCH TOMTOMRÅDEN

Markområdena utgörs av vårdad tomtmark och asfalterad gårdsplan runt huvudbyggnaderna.
Vägen är asfalterad ända fram till huset från Södra Söderbyvägen.
I övrigt utgörs markområdena av gallrad skogsmark och områden med öppnare parkkaraktär.
Den östra delen av holmen är i huvudsak oexploaterad.
I söder angränsar holmen till så kallade Röholmsfladan och i norr mot så kallade Korsvik, över vilken vägbanken löper. 
Totalt uppskattas området ha en strandlinje om ca 900 meter med flera badvänliga platser. 

 

LÄGE

Ängskär är belägen ca 3,5 km från centrala Söderby med matbutiker, skola och daghem och till Mariehamns stadsgräns är det ca 14,5 km.
Den kommunala vägen slutar ca 700 meter ifrån avtaget till Ängskär, vilken vägsträckning fastigheten deltar i underhållskostnader. Årsavgiften till väglaget uppgår till 50 euro.

Fakta

Kommun: Lemland
Fastighetsbeteckning: Ängskär RNr. 16:8 i Söderby by, Lemlands kommun (471-418-16-8)
Planesituation: Glesbebyggelseområde utan byggnadsplanering
Areal: 31 760 m² (3,176 hektar)
Våningsyta: Ca 186 m² (boyta ca 166 m²)
Antal rum: 5 rum & kök
Byggnadsår: 2013
Byggnadsmaterial: Träelement (Myresjöhus)
Grund: Gjuten, isolerad betongplatta på mark.
Fasad-/takmaterial: Träpanel/tegelpannor
Värmesystem: Frånluftsvärmepump + täljstensspis
VA-system: Kommunalt vatten, eget minireningsverk
Adress: Södra Söderbyvägen 300, 22610 LEMLAND
Samfällda områden: Andelar i samfällda områden medföljer.
Gravationer: Fastigheten överlåts fri från gravationer.
Tillträde: Enligt överenskommelse
Visning: Enskilda visningar enligt överenskommelse med mäklaren.
Kostnader: Köpare svarar för kostnader för köpebrev (250 euro), det offentliga köpvittnets bestyrkande av köpebrevet (120 euro), lagfartens utverkande samt för överlåtelseskatt om 4 % av köpesumman. Köpare som är mellan 18-39 år och köper sitt första boende (minst (½) hälften) är befriade från att erlägga överlåtelseskatt (för 1 hektar stort tomtområde).
Utgångspris: 775 000 €

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!